I u četvrtak u poslijepodnevnim i večernjim satima odvijala se prava drama.

Snježno nevrijeme zarobilo je dvojicu pastira u blizini napuštenog Reljinog Sela, udaljenog nekih 700 metara od prometnice Glamoč - Mlinište. Navodi Večernji list BiH.

Oko 17.30 sati Federalna uprava civilne zaštite zaprimila je dojavu Općine Glamoč o nestanku dvojice pastira, oca i sina, Miloša i Radenka Karača koji su čuvali stado od 50-ak ovaca i 20-ak goveda. Nakon što su zbrinuli stoku u obližnjoj šumi, potražili su i spas za sebe, no zalutali su, a snježno nevrijeme ih je i razdvojilo. Sedamdesetogodišnji Miloš uspio se probiti do sela Podgreda, gdje su ga mještani zbrinuli i javili o njegovom dolasku nadležnim službama, a za njegovim sinom Radenkom spasitelji su tragali sve do 21.30, kada su ga, nakon trosatnog probijanja kroz snježne nanose, zatekli u improviziranom skloništu, u napuštenom Reljinom Selu u ruševinama jedne kuće.

Sreća u nesreći bila je što je Radenko imao mobitel te je na taj način komunicirao sa spasiocima koji su se uz pomoć dviju ralica probijali metar po metar u snježnom bespuću. Upalili su sva svjetla na vozilima, rotaciju, ali i zvučnu signalizaciju kako bi ih pastir mogao čuti i signalizirati im da su blizu mjesta na kojemu se nalazi. I konačno, nakon nadljudskih napora, uspjeli su ga locirati i u stanju teške hipotermije prebaciti u vozilo. “Stigli smo u zadnji čas. Liječnica nam je kazala kako ga je svega pola sata dijelilo od života i smrti. Puls mu je bio 46, a čim smo ga unijeli u vozilo izgubio je svijest”, govori nam Marino Vidović koji je rukovodio akcijom spašavanja te dodao kako se temperatura spustila na -15, a zbog jakog vjetra činilo se da je niža za barem još 10-ak stupnjeva, te da je Radenko među zidinama kuće pokušavao zapaliti vatru.

Dobro koordinirana akcija u kojoj je sudjelovalo 9 pripadnika GSS-a HBŽ-a i četiri pripadnika Specijalne policije MUP-a HBŽ-a, Služba hitne pomoći glamočkog Doma zdravlja te dvojica vozača strojeva za čišćenje snijega uspješno je okončana. Radenko se oporavlja, a pokušat će se iz šumice zametene snijegom na sigurno u staju dovesti i stoka.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok