U razdoblju od 17. 11. -22. 11. 2016. godine organizirano je još jedno u nizu stručnih putovanja učenika i profesora S. S. Š. S. S. K. 43 učenika i 3 profesora imali su priliku vidjeti jedno od najvećih svjetskih dostignuća u razvoju nove tehnologije –CERN.

CERN je najveći znanstveni laboratorij na svijetu i ima najsloženije znanstvene mjerne instrumente i druge uređaje potrebne za istraživanje.

Među vrhunskim znanstvenim dostignućima osmišljenima na CERN-u su, primjerice, tehnologije koje su primjenu pronašle u raznim granama znanosti. Tako je danas posebno u nas aktualni uređaj PET-CT za otkrivanje tumora u najranijoj fazi zapravo bio namijenjen otkrivanju postanka svemira. Na CERN-u je početkom 90-ih razvijen i World Wide Web (WWW), danas nezaobilazni dio modernog društva.

Kroz  ovo putovanje učenici su unaprijedili svoja znanja iz struke, koja će moći primijeniti kroz daljnje obrazovanje. Vidjeli su uređaje i postupke kojima se postiže ubrzavanje i sudaranje čestica skoro pri brzini svjetlosti, kao i druga znanstvena dostignuća. Ovakav vid obrazovanja nastavit ce se i kroz iduće generacije.

Nakon CERN-a učenici su posjetili Ženevu i Milano.

Priopćeno je iz SSŠ "Silvije Strahimir Kranjčević".

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok