Nakon što je 11. siječnja 2017. godine u svojstvu svjedoka saslušan predsjednik Hrvatske liste za Livno i općinski vijećnik Jakov Perković, na okolnosti nestanka dokumentacije HVO Zborno područje Tomislavgrad, isti je, 18.01.2017. godine, ispitan u svojstvu osumnjičene osobe zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo „Lažno prijavljivanje“ iz članka 347. KZ FBiH i „Davanje lažnog iskaza“ iz članka 348. KZ FBiH, stoji u prijavi Sektora kriminalističke policije MUP-a HBŽ protiv Jakova Perkovića.

Hrvatska lista za Livno pozdravlja „brzu i učinkovitu“ reakciju MUP-a HBŽ, a u svezi nestanka arhive HVO Zborno područje Tomislavgrad i pronalasku „krivca koji je odgovoran“ za nestanak dokumentacije HVO, čime je MUP HBŽ za samo sedam dana nedvosmisleno utvrdio kako su izjave Mithada Cere, djelatnika PP Glamoč, da je dokumentacija HVO odvezena u B. Luku gruba neistina i laž, a optužbe zapovjednika PP Livno Damira Marijana koji je tvrdio da je Marijan Grgić sve potpisivao samo plod mašte Damira Marijana.

Stoji u priopćenju Hrvatske liste za Livno.

Hrvatska lista za Livno sumnja da se ponovno pokušava zataškati istina oko ovog slučaja, što dokazuje nepotpuna istraga oko sumnji za nestanak arhive HVO, gdje su glavni svjedoci optužbe protiv Jakova Perkovića djelatne osobe MUP-a i Obavještajne sigurnosne agencije (SOA) koje su činile ili zataškavale teška kaznena djela, a koje štiti Darinko Mihaljević ministar MUP-a, Milan Juranić komesar policije, Husein Bukvić načelnik Sektora kriminalističke policije MUP-a HBŽ, Damir Marijan zapovjednik PP Livno i Tužiteljstvo Kantona 10.

>>> MUP HBŽ: Istraga pokazala da nije bilo krađe arhive HVO-a u Tomislavgradu

Da se radi o smišljenoj podvali MUP-a HBŽ dokazuje lažna prijava protiv Jakova Perkovića koji je u večernjim satima ispitan u svojstvu osumnjičene osobe zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo „Ugrožavanje sigurnosti“ iz članka 183. KZ FBiH, na način da je dana 18.01.2017. godine poslao prijeteću SMS poruku sa svoga mobilnog telefona prema osobi Darinko Mihaljević, stoji u prijavi ministra MUP-a Darinka Mihaljevića.

Osumnjičeni Jakov Perković potvrđuje da je uputio SMS poruku, ali odbacuje gnusne laži i podvale  ministra MUP-a Darinka Mihaljevića, koji koristi policijski sustav... za svoje osobne potrebe. Naime, u prvoj SMS poruci Jakov Perković traži razgovor s ministrom, a u drugoj ga obavještava da će upoznati SIPU i Federalnu upravu policije, što potvrđuju sadržaji poslanih poruka. U prvoj SMS poruci piše, citiram: „Ministre Mihaljeviću, prije dva dana putem služb. telefona zvali me iz Krim policije da (jučer) dodjem dati novu izjavu. Došao sam ali me nisu primili. Danas uznemiravaju moju obitelj dolazeći kući da se danas moram javiti u 12 sati. Možete li me primiti na razgovor? Jakov P. Zmija“.

Nakon što ministar nije odgovoriti na moju poruku, nakon četiri i pol sata uputio sam  drugu poruku u kojoj piše:“ Želio dsm (misli se na „sam“) te upoznati o radu odgovornih u MUP-u HBŽ. Pošto se nisi udostojio niti odgovoriti na moj poziv, budite sigurni da će vam na vrata pokucati SIP-a i Federalna uprava policije“, zbog čega sam do kasno u noć kao najgori kriminalac proveo u prostorijama MUP-a HBŽ.

Iz navedenih sadržaja je vidljivo kako poruke ne sadrže elemente prijetnji ministru i njegovoj obitelji, dapače, one su napisane na primjeran način, a to, što se ministar boji da će SIPA ili Federalna uprava policije pokucati na njihova vrata, s pravom se boji, jer se u MUP-u  zataškavanju teška kaznena djela koja su počinile djelatne osobe MUP-a, a zašto su odgovorni Darinko Mihaljević ministar MUP-a, Milan Juranić komesar policije, Husein Bukvić načelnik Sektora kriminalističke policije MUP-a HBŽ, Damir Marijan zapovjednik PP Livno, Marijan Grgić i Tužiteljstvo Kantona 10, o čemu ćemo detaljno javnost upoznati na press konferenciji, a dokaze o zataškavanju teških kaznenih djela u MUP-u HBŽ dostaviti gosp. Draganu Lukaču direktoru Federalne uprave policije.

Priopćeno je iz Hrvatske liste za Livno.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok