Jučer su u Drvaru sa početkom u 5 do 12 održani mirni prosvjedi građana i otpuštenih radnika Finvesta (Grmeča), Unisa, Jugoturbine, Celuloze i drugih firmi koji su zbog privatizacijske pljačke, sve veće nezaposlenosti i nebrige svih nivoa vlasti za ovaj dio BiH štrajkovali i prošle godine kad su simbolično “sahranili Drvar”.

Za razliku od prošle godine, kad se okupilo nekoliko stotina demonstranata, ove ih je godine, premda se stanje pogoršalo, bilo stotinjak.

“Okupili smo se da i ove godine ukažemo na nepravdu prema otpuštenim radnicima i građanima o kojima niko ne vodi računa. Istrajat ćemo u zahtjevima i na okupljanjima, a ako nam se ništa ne pokuša riješiti spremni smo blokirati i šumske puteve da zaštitimo makar šumu”, izjavio je predsjednik Sindikata drvne industrije Drvar Mićo Rakić, koji je pročitao i zahtjeve upućene svim nivoima vlasti u kojima se traže zaostale plaće i doprinosi, te da se poštuju kolektivni ugovori o radu i olakša dobivanje oblovine drvarskim preostalim pilanama kako bi zaposlile bar dio otpuštenih radnika, a traže i reviziju privatizacije.

“Zahtjevi radnika i građana su opravdani. Mi smo za to da im se iziđe u susret i uplate zaostale plaće i doprinosi, kao i za to da im se iznalaze druga radna mjesta, ali mi bez viših organa vlasti to sami ne možemo ispuniti. Uskoro će biti tematska sjednica OV Drvar na temu privatizacije pa ćemo vidjeti šta dalje u situaciji kad imamo 1.350 nezaposlenih i jedva oko 900 zaposlenih”, izjavio je načelnik općine Dvrar Stevica Lukač (SNSD).

Među okupljenim Drvarčanima bio je i Mile Marčeta (ZSD) koji je izjavio da u Drvaru od 8.000 Srba povratnika i doseljenih Hrvata iz 2000. godine danas ukupno ima jedva 3.600.

“Zbog teške situacije iseljavaju i povratnici, a još više doseljeni Hrvati”, kaže pionir drvarskog povratka Marčeta.

“Narod je gladan. Nekako žive ovi što rade u državnim firmama i penzioneri. Ja imam penziju iz Srbije i nekako živim, ali ovima koje sam došao podržati je teško”, izjavio je Stevan Škorić.

Slične stavove ima i jedna od brojnih mladih žena koje su bile na prosvjedima:

“Tu sam jer ne radimo ni ja ni muž, a imamo djecu i svakodnevne potrebe. Muž zaradi štogod cjepajući drva, ali ni toga uvijek nema”, pojadila se Zlatka Novaković.

Dnevni Avaz

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok