Povodom 1. ožujka Međunarodnog dana civilne zaštite, Federalna uprava civilne zaštite jučer je u Sarajevu upriličila svečanu sjednicu na kojoj su uručena priznanja i nagrade kolektivima i pojedincima koji su se u 2013. godini istakli nesebičnim sudjelovanjem u provedbi mjera iz oblasti zaštite i spašavanja.

Na prijedlog Uprave civilne zaštite Hercegbosanske županije, priznanje Federalnog stožera civilne zaštite dobila je Gorska služba spašavanja (GSS) Hercegbosanske županije za sudjelovanje u akciji potrage i spašavanja alpinista iz Republike Hrvatske, na planini Kamešnici, dana 23. veljače 2013. godine.

Toga je dana snježna lavina zahvatila četiri alpinista, a zahvaljujući izuzetnim naporima spasitelja iz Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine i GSS-a Hercegbosanske županije spašena su tri alpinista, a jedan je smrtno stradao. Pismenu pohvalu Civilne Zaštite za sudjelovanje u ovoj akciji u ime Gorske službe spašavanja Hercegbosanske županije primio je voditelj Željko Puđa.

Županijska Gorska služba spašavanja protekle se godine istakla i u niz drugih zajedničkih akcija potrage i spašavanja, pogotovo na prostoru Zapadne Hercegovine, što opravdava njeno osnivanje i dokazuje da je služba od izuzetnog značaja ne samo za Hercegbosansku županiju, nego i šire.

Priopćeno je iz Vlade HBŽ.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok