U Bosankom Grahovu, najsiromašnijoj općini na području Federacije BiH, ništa ne funkcionira onako kako treba.

U općini s najstarijim stanovništvom u BiH nema ni centra za socijalni rad, ni doma zdravlja, a do prije godinu dana nije bilo ni ljekarne. Piše Večernji list.

Zdravstvena zaštita

Premda smješteno u idiličnom pejzažu, na raskrižju putova koji iz BiH vode prema Dalmaciji i Lici, život u Grahovu je sve, samo ne idila. Poseban problem je nedostatna zdravstvena zaštita jer je prijeratni Dom zdravlja postao ambulanta u kojoj se kvaliteta zdravstvenih usluga mjeri na vrijeme do i nakon Livna. Kazao nam je to načelnik Duško Radun i dodao: “Do 2011., dok smo pripadali DZ u Livnu, imali smo svu zdravstvenu zaštitu i svi su nam kapaciteti bili dostupni. Liječnik opće medicine i stomatolog s medicinskim osobljem stalno su bili tu, a redovito su dolazili i specijalisti. Međutim, zbog nekih političkih igara, 2011. mi smo prešli u Dom zdravlja Drvar. Od tada nastaju problemi jer liječnik iz Drvara dolazi dva puta tjedno, eventualno tri. Dolazi po 2-3 sata, nekada i doslovno samo uđe, pojavi se i okrene se.”

Iz Općine smo se uputili prema ambulanti. Zbog snijega na gradskim prometnicama, otežano smo vozili, no ipak smo svladali uzbrdicu i stigli pred zdravstvenu ustanovu. Na stubištu je bio led, u hodnicima hladno, zamrznula se i voda. S nama u društvu je bila Danka Zelić, predsjednica Udruge građanki “Grahovo”. Ta Udruga je prije desetak godina zahvaljujući donatorskoj pomoći (Europska komisija, norveška vlada i UNDP) opremila ginekološku ambulantu, ali zbog siromaštva, preventivni pregledi s Papa-testom većini ženske populacije nisu dostupni. Naša sugovornica dodaje kako bi, nakon dvogodišnje stanke, uz pomoć novog donatora, s edukacijom i pregledima žena ponovno trebali početi.

- Dobili smo podršku i financijsku pomoć od Ekumenske inicijative žena iz Omiša. Kad ćemo početi, ne znam jer, kao što vidite, ovdje niti ima grijanja, velika je hladnoća, a kako je maloprije medicinski brat rekao, nema ni vode”, ističe Danka i “baca oko” na opremu uz konstataciju: “Dobro je, sve je na mjestu.”

Vraćanje ambulante

Rješenje problema Grahovljaci vide jedino u uspostavi vlastitog doma zdravlja ili u vraćanju ovdašnje ambulante pod okrilje Livna, kazao nam je načelnik Radun te dodao da zainteresiranog liječničkoga kadra za život i rad u Bosanskom Grahovu ima. Općina raspolaže s 14 stanova, tako da stambeno zbrinjavanje nije problem, a spremna je pokriti i neke druge troškove, kazao je načelnik Radun i dodao kako će vrlo skoro uputiti određene prijedloge/zahtjeve županijskim vlastima.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok