Centar za građansku suradnju (CGS) Livno je, uz financijsku podršku US Embassy/OPA I Mott fondacije, tijekom veljače ove godine organizirao 10 motivacijskih sastanaka u 10 općina Hercegbosanske i Zapadnohercegovačke županije na kojima su sudjelovali predstavnici mjesnih zajednica, stručnih službi općina i općinskih vijeća te ekološke udruge.

Općine bi trebale imati veće nadležnosti i prihode od svojih prirodnih resursa, naglasili su iz CGS Livno.

- Cilj ovih sastanaka je da se predstavnici mjesnih zajednica, ekoloških udruga i općina, upoznaju sa elementima i značajem prirodnih resursa, sa zakonodavstvom kojim se uređuju nadležnosti, upravljanje i korištenje prirodnih resursa te prihodi koje općine imaju ili mogu imati od vlastitih resursa - istakli su iz CGS Livno.

Sastanci su ukazali na ulogu koju ima lokalna uprava i u tom procesu, važnost dokumentiranja, odnosno prikupljanja informacija o prirodnim resursima radi izrade registra prirodnih resursa za svaku općinu.

Tijekom tih sastanaka, predstavnici Mjesnih zajednica i CGS-a su odabrali timove koji će preuzeti koordinaciju za sastavljanje registra prirodnih bogatstava svake općine organiziranje javnih rasprava te suradnju s lokalnom upravom i udrugama.

Fena

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok