Vijeće za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine utvrdilo je da je zahtjev Kluba srpskog naroda u Skupštini Hercegbosanske županije (HBŽ), za utvrđivanje vitalnog nacionalnog interesa u postupku usvajanja Prijedloga zakona o izvršenju proračuna HBŽ za 2017.godinu, prihvatljiv za odlučivanje.

Temeljem tog dopisa sa Ustavnog suda FBiH, predsjednik Kluba hrvatskih zastupnika u Hercegbosanskoj županiji je za sutra u 11 sati zakazao održavanje sjednice tog kluba na kojoj bi se trebao dati odgovor na zahtjev Ustavnog suda FBiH za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Također je dnevnim redom Kluba Hrvata predviđeno da se donese odluka o imenovanju opunomoćenika za javnu raspravu po pitanju vitalnog interesa na proračun koja će se održati 8.veljače 2017.godine na Ustavnom sudu FBiH u Sarajevu.

Proračun HBŽ-a je bio na dnevnom redu sjednice Skupštine HBŽ-a pred kraj prošle godine  s tim da je provedena procedura mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa na način da je izvršeno izjašnjavanje o prijedlogu odluke u cjelini i po klubovima u Skupštini Hercegbosanske županije.

Iako je većinom glasova Skupština HBŽ-a usvojila Proračun Hercegbosanske županije za 2017. godinu u iznosu od 76,2 milijuna KM, Klub Srba nije usvojio prijedlog odluke jer isti nije dobio potrebnu većinu glasova unutar tog kluba zbog čega je predsjedatelj Skupštine prijedlog odluke dostavio Vijeću za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine radi donošenja konačne odluke.

U obrazloženju svoje odluke, Kluba Srba se izjasnio da proračun nije rađen po poslovničkoj precuduri te da se u općinama Drvar, Bosansko Grahovo i Glamoč ne ulažu sredstva i da je život za njih postao nepodnošljiv. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok