U okviru projekta Svjetske banke “Energetska učinkovitost u BiH” (BEEP), koji se provodi u okviru Federalnog ministarstva prostornog uređenja, aktivno se radi na pripremnim aktivnostima kada je u pitanju provedba mjera energetske učinkovitosti u javnim objektima u 2017. godini.

Jučer je potpisan i sporazum o razumijevanju za dva objekta u HBŽ-u između ministra prostornog uređenja Josipa Martića, predsjednika županijske Vlade Draška Dalića i predstavnika korisnika Doma zdravlja u Tomislavgradu i županijske bolnice “Fra Mihovil Sučić” u Livnu. Piše Večernji list BiH.

Pozitivna ulaganja

Martić je kazao kako je ponosan što se pozitivna djelovanja iz prošle godine prenose i u ovu.

- Podsjećam da smo u 2016. godini proveli mjere energetske učinkovitosti u 18 javnih objekata, a već u 2017. godini planiramo obnoviti dodatna 23 javna objekta. Ovim potpisivanjem sporazuma za dva objekta započinjemo suradnju i s Vladom HBŽ-a kroz investiciju od gotovo 900.000 maraka.

Uvjereni smo kako ćemo i ove planove ostvariti i kroz projekte pokazati prednosti energetske učinkovitosti, kao što su, među ostalim, poboljšanje uvjeta boravka u objektima, uštede u potrošnji energije i emisiji CO2, kazao je ministar Martić.

Na sastanku se, među ostalim, razgovaralo i o mogućnosti sufinanciranja izrade prostornih dokumenata, a ministar Martić je kazao kako je spreman pomoći Hercegbosanskoj županiji u tom smislu.

Obnova objekata

Prema projektima, u dva objekta iz oblasti zdravstva planirane su investicije u više mjera energetske učinkovitosti, poput termoizolacije vanjskih zidova, zamjene otvora, unapređenja sustava grijanja, kao i ugradnje LED rasvjete.

Uz investiciju od gotovo 900.000 maraka, procijenjene uštede u potrošnji energije na godišnjoj razini iznose više od 100.000 konvertibilnih maraka, čime se potvrđuje apsolutna opravdanost ulaganja.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok