U Županijskoj bolnici fra Mihovil Sučić u Livnu ovih dana učinjene su prve operacije laserskog razbijanja kamenaca u bubrezima sa korištenjem nedavno nabavljenog fleksibilnog ureterorenoskopa.

Po riječima voditelja cijelog projekta  razvoja ove liječničke discipline  u Županijskoj bolnici u Livnu, urologa dr. Frane Vrdoljaka ,nabavku spomenutog instrumenta kojim se kroz mokraćnu cijev , mjehur i ureter može pristupiti u unutrašnjost bubrega je finacirao Županijski zavod za zdravstveno osiguranje.

Operacija koja je provedena na dvojici pacijenata sa prostora županije gdje je uveden novi postupak liječenja urinarnog trakta skupa sa spomenutim specijalistom iz Livna su izveli urolozi dr. Manuel Tipurić i dr. Mario Kordić sa  Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru.

„Ovaj način liječenja spada među najsuvremenije metode u svijetu koje se trenutačno koriste u liječenju urinarnih kamenaca te omogućuje pacijentu brz i lagan oporavak“, kazao je Vrdoljak.

Po njegovim riječima ,začetnik novog načina liječenja urinarnog trakta gdje se upotrebljavaju instrumenti novije generacije u BIH  predstavlja Sveučilišna klinička bolnica u Mostaru a nakon nje prepoznatljivost u istom smjeru ide i  Županijska bolnica u Livnu koja se trudi pratiti  svjetske trendove.

„Projekt razvoja urologije u Županijskoj bolnici u Livnu inače traje već četvrtu godinu za redom i do sada je dao zapažene rezultate zahvaljujući upravo suradnji bivših i sadašnjih ravnatelja  Zavoda za zdravstveno osiguranje  HBŽ  i Županijske bolnice Livno  uz svrsishodnu pomoć urologa iz SKB Mostar“, istaknuo je dr. Vrdoljak.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok