Župnik Župe sv. Josipa Drvar don Davor Klečina uputio je načelniku te općine Goranu Broćeti dopis u kojemu traži dodjelu zemljišta za izgradnju Katoličke Crkve u Drvaru, priopćeno je u utorak iz te župe.

U zamolbi, uz koju su priložene sve dozvole za izgradnju, don Davor navodi kako su do sada sve općinske vlasti u Drvaru svjesno opstruirale izgradnju, niječući tako svojim sugrađanima katoličke vjeroispovijesti i Katoličkoj Crkvi jedno od temeljnih ljudskih prava - pravo na slobodu vjere, što uključuje i pravo na slobodnu izgradnju vjerskih objekata.

"Vjerujemo kako je vrijeme političkih opstrukcija iza nas i kako su stvoreni uvjeti da se konačno pozitivno riješi priča oko izgradnje koja je sve ove godine nepotrebno bacala ružnu sjenu na Drvar i njegove općinske vlasti", navodi se u dopisu načelniku Broćeti, kojega se poziva na pismeni odgovor u kojemu će izraziti svoje načelne stavove o ovoj problematici.

Od načelnika se traži da na nekoj od idućih sjednica Općinskog vijeća jedna od točaka bude i pitanje izgradnje Katoličke Crkve u Drvaru i da se to pitanje rješava zasebno, bez uvjetovanja rješavanjem drugih problema u gradu, županiji, entitetu ili državi.

Također, Broćeta se poziva da nadležne općinske službe točno identificiraju lokaciju gdje je do 1949. godine bila Katolička Crkva na kojoj Župa Drvar ima u vlasništvu i danas 1062 m2 zemlje, da se utvrdi je li na toj lokaciji danas moguća gradnja obzirom na postojeće objekte i da se pismeni nalaz o tome dostavi i Župi Drvar.

U dopisu se traži da se razvidi odluka Vlade Hercegbosanske županije od 22. svibnja 2002. kojom se izuzima iz procesa privatizacije zemljište površine 3000 m2 (zemljište "Robne kuće Drvar") i dodjeljuje Župi Drvar za izgradnju Katoličke Crkve.

Don Davor također navodi potrebnim da se u svim budućim dogovorima i odlukama uzme u obzir njihov zahtjev da lokacija za buduću crkvu bude u središnjoj gradskoj zoni - budući da je tu crkva i nekad bila, a i danas najveći broj drvarskih katolika tu živi, te da površina zemljišta ne bi trebala biti manja od 3000 m2 što je dostatno za izgradnju crkve sa svim pratećim objektima.

U dopisu se navodi kako je sadašnji objekt koji se koristi kao Crkva u sve gorem stanju zbog dotrajalosti i vlage te da je time ugroženo zdravlje i sigurnost vjernika koji tamo dolaze, a naročito djece.

"Naša je želja i obveza da izgradnjom nove crkve u Drvaru vratimo objekt društvenog doma Općini kako bi se on vratio prvotnoj namjeni, čime bi se poboljšao i društveni život svih građana, naročito djece i mladih", navodi se u dopisu.

U slučaju da se i ove godine nastave "očite političke opstrukcije izgradnje Crkve", don Davor ističe kako će, nažalost, biti prisiljeni tražiti obranu svog temeljnog ljudskog prava na Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Ipak, kako navodi, nada se da će razum i dobra volja pobijediti i da do toga neće doći.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok