Mikrobiloška analiza vode u sustavu Javnog komunalnog poduzeća Livno  je uredna te  se radi o jednoj ograničenoj ispravnosti vode zbog njezinih poremećaja u fizikalno kemijskim osobinama, za agenciju Fena kazala je ravnateljica Zavoda za javno zdarvstvo Hercegbosanske županije dr. Dijana Mamić povodom nekih medijskih natpisa da je voda u livanjskom vodovodu neisprvna za uporabu.

Za one koji konzumiraju i dalje vodu iz gradskog vodovoda , po riječima ravnateljice ,nema nikakvih zdravstvenih posljedica.

Kako je došlo do promjena u spomenutim fizikalno kemijskim osobinama pri čemu su te promjene posebno vidljive na boji , okusu i mirisu, Mamić je to objasnila da je zbog iznimno hladne i duge zime došlo do tzv. fenomena duboko smrznute zemlje uslijed čega je onemogućena prirodna filtracija vode.

Uz to , tvrdi ravnateljica, dodatne mehaničke barijere na izvorištima i u vodoopskrbnom sustavu, očigledno nisu bile dovoljne da se osigura potpuna kvaliteta vode za piće.

Izvanredne laboratorijske analize do sada su urađene  na nekoliko kontrolnih točaka a do sutra bi cijeli sustav bio podvrgnut ispitivanju.

Mada voda nije neisprvana za pice i uporabu, iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo su uputili zamolbu prema građanima da se strpe nekoliko dana te dosadašnje navike prilagode trenutačnoj situaciji na terenu, a da vodu, uz obvezno prokuhavanje, nastave koristiti ili da vodu za piće nadomjeste drugim alternativnim izvorom (mineralne i druge pakirane vode).

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok