U nekoliko gradova i općina Bosne i Hercegovine u tijeku je realizacija projekta „Pravda za svako dijete“, koji provodi UNICEF u suradnji sa švedskom agencijom za razvoj, švicarskom vladom, nadležnim resornim ministarstvima i institucijama na državnoj, entitetskoj i županijskoj razini, te Centrom za ljudska prava u Mostaru.

Među odabranim gradovima za implementiranje projekta je i Livno. Općinski načelnik Luka Čelan imenovao je radno tijelo za prevenciju maloljetničkog prijestupništva i primjenu alternativnih mjera koje je izradilo akcijski plan. Održao je radni sastanak s predstavnicama tog tijela Marijom Maganjić i Ankicom Baković te s izvršnom direktoricom Centra za ljudska prava iz Mostara Rebekom Kotlo. Sugovornice su načelnika upoznale s dosadašnjim aktivnostima u projektu te iznijele planove za budućnost. Jedna od aktivnosti projekta u Livnu je otvaranje dnevnog centra za djecu i omladinu. Centar će biti namijenjen maloljetnicima u riziku, kao i maloljetnicima koji pokazuju neke od asocijalnih oblika ponašanja. Također je namijenjen maloljetnicima koji se po prvi put pojavljuju kao počinitelji prekršaja i krivičnih djela, maloljetnicima koji su višestruki povratnici u činjenju prekršaja ili krivičnih djela,  kao i roditeljima i svim drugim institucijama i ustanovama koji se brinu o odgoju i obrazovanju djece i maloljetnika. Kroz rad dnevnog centra djeci će biti omogućena poticajna i kreativna sredina za izvršavanje školskih obveza, pružanje instrukcija iz pojedinih predmeta, učenje poželjnih oblika ponašanja kroz igru, kreativno izražavanje, savjetodavni rad, druženje s vršnjacima u nadziranoj okolini, kreativno ispunjavanje slobodnog vremena, te izvršavanje posebnih obveza koje su djeci izrečene u kaznenom postupku.

Krajnji cilj rada dnevnog centra je da se kroz brojne i raznovrsne aktivnosti pomogne djeci i mladima da lakše prebrode probleme s kojima se susreću u odrastanju a koji su ih doveli do društveno nepoželjnog ponašanja. Općinski načelnik Luka Čelan kazao je kako je zadovoljan što je Livno odabrano kao jedan od gradova u kojima je zaživio UNICEF-ov projekt kroz čiju  realizaciju se izravno pomaže djeci i mladima. Izrazio je podršku u nastavku realizacije projekta „Pravda za svako dijete“ i iskazao spremnost u pružanju pomoći za njegovu potpunu implementaciju.

Priopćeno je iz općine Livno.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok