Udruga za zaštitu, zbrinjavanje i spašavanje životinja Hercegbosanske županije “O” uz svakodnevne aktivnosti volontera, kao što su hranjenje napuštenih pasa, sklanjanje s ulice, prilagođavanje uvjeta za život napuštenih pasa vremenskim (ne)prilikama, svakodnevno pronalaženje novih odbačenih legla te osiguravanje potrebne veterinarske skrbi, u 2016. godini postala je prepoznatljiva kroz nekoliko značajnih projekata.

S fondacijom za pse Dogs Trust udruga “O” realizirala je dva projekta - projekt edukacije djece u osnovnim školama Hercegbosanske županije (edukacija djece o sigurnosti u blizini pasa, odgovornom vlasništvu i potrebama pasa) te projekt besplatne sterilizacije/kastracije, mikročipiranja, čišćenja od parazita i cijepljenja napuštenih i vlasničkih pasa. U okviru ovog posljednjeg obrađeno je (besplatno sterilizirano) 830 pasa. Tomu je prethodila edukacija veterinara te stvaranje uvjeta za sterilizacije po najhumanijoj metodi, a jedan od vodećih ciljeva bio je i stvaranje registra pasa te kompletan ustroj te oblasti, istaknula je tajnica Udruge Maja Buljan. Piše Večernji list BiH.

Edukativne radionice

Kroz projekt edukacije održano je 200 edukativno-zabavnih radionica u kojima su sudjelovala djeca iz središnjih i područnih škola Hercegbosanske županije i dječjih vrtića, a u prošloj godini udomljeno je 100 napuštenih pasa iz Livna, Tomislavgrada i Glamoča te oko 30-ak mačaka. U istom razdoblju članovi/volonteri Udruge osiguravali su hranu za 30 napuštenih pasa u Livnu, 20 u Tomislavgradu i 40 u Glamoču.

Također je osiguran privremeni smještaj za 25 pasa, istaknula je naša sugovornica te objasnila kako su do udomljenja psi sklonjeni s ulice.

Izrađen je i projekt izgradnje azila, upućen je donatorima, a za potrebe istog Općina Glamoč besplatno im je dodijelila zemljište.

Dogs Trust i udruga “O” i ove godine nastavili su s projektom edukacije djece te su s početkom drugog polugodišta organizirali natjecanje svih osnovnih škola na području Hercegbosanske županije.

Odabrani timovi

Ono je u tijeku, a odabrani timovi učenika, koji su predstavnici svoje škole, imaju zadatak u videouratku u trajanju od tri minute na kreativan način prikazati ono što su u protekle tri godine naučili na edukativno-zabavnim radionicama.

Rok za slanje videouradaka je 20. veljače, nakon čega se bira najbolji rad.

Osigurane su i vrijedne nagrade, tako da će prvoplasirana ekipa svojoj školi osigurati opremanje multimedijalne sobe (računalo, ozvučenje, bijela ploča, projektor i projektor screen).

Drugoplasirana ekipa školi će donijeti računalo i videokameru, a za trećeplasirane osigurani su računalo i fotoaparat.

I tu nije kraj nagradama, jer su školama sudionicama u natjecanju osigurane utješne nagrade – fotoaparati.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok