Radionica pod nazivom „Postupanje ovlaštenih službenih osoba s djecom i maloljetnicima u kontaktu sa zakonom“ održana je jučer u Hotelu Park u Livnu za 31 ovlaštene službene osobe Ministarstva unutarnjih poslova Hercegbosanske županije.

Radionica predstavlja jednu od aktivnosti projekta kojeg Ured za ljudska prava Tuzla, u okviru UNICEF programa „Pravda za svako dijete“, provodi u svih 10 županija F BiH, a kojim se nastoji ojačati sustav pravosuđa za maloljetnike i stvoriti uvjeti za provedbu programa prevencije maloljetničkog prestupništva.

Ovlašteni policijski službenici iz svih šest općina Hercegbosanske županije imali su priliku unaprijediti znanja i steći nove vještine u provedbi Federalnog Zakona o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u kaznenom postupku koji je na snazi od veljače 2015. godine. Poseban naglasak je stavljen na primjenu zakonskih propisa kojima se uređuje način postupanja s djecom i maloljetnicima pri primjeni mjere „policijsko upozorenje“ kroz psihološki aspekt koji ova mjera ima u krivičnom postupku, bilo da se maloljetnici nađu u ulozi počinitelja krivičnog djela, svjedoka ili žrtve. Govorilo se i o ulozi stručnog savjetnika u postupku s djecom i maloljetnicima i postupku uzimanja izjave od djece i maloljetnika.

Prema riječima djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova Hercegbosanske županije od početka primjene Zakona o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u kaznenom postupku u prostorijama Ministarstva od strane UNICEF-a opremljena je prostorija u kojoj se obavljaju sva saslušanja djece i maloljetnika koja su žrtve ili počinitelji kaznenog djela. Tijekom 2016 godine saslušano je 17 maloljetnika, od čega ih je 7 prijavljeno zbog osnovane sumnje da su počinitelji kaznenog djela. To u usporedbi s 2015 godinom u kojoj je evidentirano 17 kaznenih dijela predstavlja smanjenje. Isto tako u 2016. godini 21 maloljetna osoba prijavljena je da je počinila prekršaj, dok su u 2015. godini počinjena 3 prekršaja manje nego u 2016. godini.

Ove brojke su pokazatelj da je potrebno stalno educiranje i usavršavanje ovlaštenih službenih osoba koje rade na primjeni ovoga Zakona s čime se složio i resorni ministra Darinko Mihaljević koji je prije početka održavanja ove radionici kazao: „Zadovoljstvo mi je što vam se danas kao ministar unutarnjih poslova Hercegbosanske županije mogu obratiti na ovu vrlo osjetljivu temu i za Ministarstva unutarnjih poslova kao i za cijelu zajednicu. Svojim dolaskom želim poslati poruku da Ministarstva unutarnjih poslova daje podršku svakom obliku edukacije i usavršavanja svojih djelatnika. Posjedovanje opreme i suvremene tehnologije ne znači ništa bez dobro educiranog i visoko motiviranog policijskog službenika. Također svojim dolaskom želim poslati poruku koliko nam je stalo do naše mladosti, djece i maloljetnika. Poglavito onih koji su žrtve nasilja ali i onih koji su u sukobu sa zakonom kako bismo im pomogli da se uspješno rehabilitiraju“.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok