Zastupnici Skupštine Hercegbosanske županije na današnjoj izvanrednoj sjednici usvojili su Odluku o privremenom financiranju Hercegbosanske županije za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka 2017. godine u iznosu od 16 milijuna KM koju je Vlada Hercegbosanske županije utvrdila u četvrtak na svojoj redovitoj sjednici.

Naime ,Skupština Hercegbosanske županije, na svojoj zadnjoj sjednici  iz prošle godine  usvojila je Proračun Hercegbosanske županije za 2017. godinu u iznosu od 76,2 milijuna KM s tim da je  klub srba unutar Skupštine Hercegbosanske županije  pokrenuo pitanje vitalnog nacionalnog interesa kao i na točku dnevnog reda koja se odnosila na Prijedlog izvršavanja Proračuna Hercegbosanske županije za 2017.godinu.

Rasprava po pitanju proračuna je na Vijeću za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda FBiH održana 8.velječe te se do daljnjega čeka njihova konačna odluka.

Po pitanju pravnog uporišta ove donesene odluke s obzirom na njen trenutni status , predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Draško Dalić je kazao da prema mišljenju više pravnih stručnjaka koje je kontaktirao da ima uporište jer je usvojen proračun ali ga nemaju donesenog i kao takvog on nije izvršiv do odluke od Ustavnog suda FBiH.

„Upravo u ovakvim slučajevima je predviđeno da se donese odluka o privremenom financiranju da bi nadomjestili tu prazninu u financiranju svih onih obaveza koje imamo a to su plaće i kreditne obaveze“, kazao je Dalić.

Po njegovim riječima , on je tražio da se ova odluka donese i ranije upravo iz razloga kako bi se zaštitili korisnici prošačuna i njihove obitelji a pu biti predstavlja jedno prijelazno rješenje.

Također , kako navodi , u čekanju su i odluke Ustavnog suda FBiH koji će dati svoj sud o proračunu dok od onih koji čine vlast u ovoj županiji očekuje više razumijevanja i  komunikacije.

Na upit zašto se ne čeka odluka Ustavnog suda, Dalić je istaknuo da bi uzelo dosta vremena s obzirom na obaveze koje ova županija ima prema fiskalnom dijelu čime bi se izgubio svaki smisao.

Treba napomenuti da je klub Bošnjaka i većinski dio kluba Srba u Skupštini Hercegbosanske županije prema izglasavanju ove odluke bio suzdržan.

Vezano za ovu  Odluku o privremenom financiranju , ona se inače spori sa izjavom ministra financija Hercegbosanske županije Stipana Šarca koji je u ponedjeljak pri redovitoj sjednici Skupštine Hercegbosanske županije  na upit  novinara o mogućnosti donošenja  ove odluke   izjavio da  oni  kao legalisti su dužni pridržavati se zakona i propisa te će sačekati  odluku Ustavnog suda FBiH.

„Kad dobijemo pravorijek od strane Vijeće za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda FBiH, onda ćemo se očitovati o svemu“, kazao je tom prilikom ministar Šarac.

Tumačeći zakonodavca u ovakvim situacijama ,ministar je obrazložio da se Odluka o privremenom financiranju  donosi kada proračun nije usvojen na vrijeme a pošto je isti nakon niza godina usvojen na vrijeme  i po njegovom iznesenom mišljenju do odluke Vijeća za vitalni nacionalni interes ne treba donositi nikakve odluke.

„Županijski račun u ovom trenutku nije operativan a mi smo sada u fazi da ne možemo i ne smijemo ništa raditi što se tiče Proračuna za 2017.godinu te se nadamo da nećemo dugo čekati na Odluku Ustavnog suda FBiH“,istaknuo je Šarac  dodavši da korisnici ne trpe još neopartivnost proračuna jer se kod njih 15 u mjesecu isplaćuju plaće i druge naknade a nakon tog datuma i sva socijalna davanja.

Međutim , jedna od činjenica zašto se ide na ovu mjeru je vezana za Ustavni sud FBiH koji su poslali obavijest da će javno u ponedjeljak 20. veljače objaviti odluke po tri točke gdje je potegnuto pitanje vitalnog nacionalnog ineteresa od klubova srba i bošnjaka Skupštine Hercegbosanske županije s tim da se točka vezana za proračun ne spominje u objavi za taj dan.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok