Foto: Tomislavcity

Udruga dijabetičara “Novi život” iz Tomislavgrada u suradnji sa sarajevskom nevladinom udrugom “Partnerstvo za zdravlje” na tomislavgradskoj tržnici upriličila je organizirano potpisivanje peticije pod nazivom “Moje zdravlje nema roka – prijave na zavod za zapošljavanje”.

Dio je to kampanje kojom se želi izmijeniti Zakon o zdravstvenom osiguranju Federacije Bosne i Hercegovine, kazao nam je Tarik Prašo iz “Partnerstva za zdravlje” te dodao:

- Želimo da se izjednači zakon u Federaciji sa zakonom u Republici Srpskoj koji je na snazi, dakle da bude isto u cijeloj državi, da se ukine rok prijave na zavod za zapošljavanje nakon prekida radnog odnosa ili prestanka redovitog školovanja, da bi svi mogli ostvariti pravo na zdravstveno osiguranje kako jamči Ustav Bosne i Hercegovine.

Đula Kozarić, predsjednica udruge “Novi život” zadovoljna je odzivom svojih sugrađana jer je za manje od dva sata peticiju potpisalo tri stotine Duvnjaka. Piše Večernji.ba.

Mnogi među njima bili su u situaciji da su izgubili svoje pravo na zdravstvenu zaštitu jer iz objektivnih razloga nisu bili u mogućnosti prijaviti se na zavod u roku od trideset dana nakon prestanka radnog odnosa.

Uglavnom se radilo o višegodišnjim neuplatama mirovinskog i zdravstvenog osiguranja te nezaključenim radnim knjižicama.

Organizatori ne sumnjaju u uspjeh kampanje kojom žele da i građani Federacije Bosne i Hercegovine imaju istu mogućnost kao i oni u Republici Srpskoj, u kojoj uopće ne postoji ograničenje vremenskoga roka za prijave na zavode za zapošljavanje.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok