Inicijativni odbor za utemeljenje Udruge pčelara „Duvanjski vrisak“ Tomislavgrad organizira utemeljiteljsku skupštinu koja će biti održana u subotu, 25. veljače, u dvorani Skupštine Hercegbosanske županije, s početkom u 10 sati.

Kako je za Fenu kazao predsjednik Inicijativnog odbora doc. dr. sc. Jozo Bagarić , cilj osnivanja udruge je unaprjeđenje,razvitak i promicanja pčelarstva,očuvanje prirodnog okoliša i bioraznolikosti,promicanje kvalitete proizvodnje,potrošnje i prodaje pčelinjih proizvoda,kao i edukacije i poticanja na bavljenje pčelarstvom u općini Tomislavgrad.

Od djelatnosti kojim će se baviti ta novoutemeljena udruga , Bagarić je istaknuo zaštitu autohtone pasmine pčela(Apis melifera carnica) u zemlji i inozemstvu,aktivno sudjelovanje u donošenju propisa iz pčelarstva,kreiranje poticajne politike,organiziranje i posjeta sajmova,izložbi i pčelarskih radionica,izrada planova i strategija, zaštita zemljopisnog  podrijetla “meda duvanjska planinska livada i vrisak“ , suradnja sa drugim udrugama i organizacijama,stalna edukacija pčelara itd.

Jednu od tih spomenutih djelatnosti , koja se odnosi na zaštitu zemljopisnog  podrijetla “meda duvanjska planinska livada i vrisak“ je , po Bagarićevim riječima vezano za  naziv udruge.

„To je za sad prijedlog Inicijativnog odbora, a željeli smo se imenom vezati za naš kraj i za jednu medonosnu biljku posebnu za naš kraj. U stvari dvojba je bila ili Duvanjski vrisak ili Duvanjska planinska livada, jer su to karakteristične medne paša u našem kraju. Na kraju smo se odlučili za prijedlog „Duvanjski vrisak“. Vidjet će mo...“, kazao je Bagarić.

Na upit da li postoje prirodni preduvjeti za bavljenje pčelarstvom i koliko se duvnjaka uopće bavi tom djelatnošću , docent Bagarić je istaknuo da se pčelarstvom u općini Tomislavgrad trenutno bavi oko 35 do 40 osoba.

„Otprilike polovica je onih ozbiljnijih,selećih pčelara a ostatak smo mi hobisti. Uglavnom to je oko 1 500 zajednica. Tijekom proljeća i ljeta taj broj se poveća gotovo peterostruko,oko 7 000 zajednica“, istaknuo je Bagarić.

No, ono što je posebno za općinu Tomislavgrad ,po tvrdnjama Bagarića , je da je to prostrani (965 km2)brdsko-planinski kraj sa pet visinskih ploha: Vinica(600-650 m.n.m.)Buško Blato(700-750 m.n.m.),Roško Polje i Duvanjsko polje(850-900 m.n.m.)Šujičko polje(950-1000 m.n.m.) i Blidinje(1 200 m.n.m.).

„Pedološki je to mix krša i oranice, biljni pokrov čini šikara,divlje voćke,ljekobilje,  trave planinske livade i oranične kulture dok je po klimatu to stjecište mediterana, kontinenta i planinske klime. To su posebnosti  koje  oplemenjene čistim zrakom,nezagađenim tlom daju „med od tisuću trava“ kako se naziva med planinske livade ili jedan od najcjenjenijih monoflornih medova-vrisak. No,ove vrste meda treba zaštititi da bi imali realnu cijenu jer su trenutno podcijenjeni“, naglasio je Bagarić.

Na kraju je doc.dr.sc.Jozo Bagarić dodao da za budućnost pčelarstva u Tomislavgradu ne treba brinuti  s tim da njihovo znanje i tradicionalne vještine treba unaprijediti novim znanstvenim spoznajama i dopuniti laboratorijsko-kontrolnim kapacitetima te se posvetiti i onom financijski isplativijem dijelu pčelarstva,a to su proizvodnja ne samo meda,već i matične mliječi,peluda,pčelinjeg otrova, propolisa,voska,rojeva,selekcioniranih matica itd. (Fena/Livno Online)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok