Visoki dužnosnici zakonodavne i izvršne vlasti Hercegbosanske županije u svojim javnim nastupima u posljednje vrijeme pozivaju državna istražna tijela da se što prije uključe u rasvijetljavanju i utvrđivanje odgovornosti onih koji djeluju unutar istih a koje su u suprotnosti od zakona.

Svaki njihov istup praćen elektronskim ili tiskanim medijem prožet je ozbiljnim upozorenjima na protuzakonita događanja unutar Skupštine i Vlade Hercegbosanske županije a u posljednje vrijeme to je postala ustaljena njihova retorika.

Pitamo se kakva je to županija gdje predsjednik Vlade i Skupštine te zastupnici u vlasti i opoziciji traže mjerodavne županijske , federalne ili državne predstavnike represivnog aparata da provedu određene istražne radnje te poduzmu mjere utvrđivanja odgovornosti pojedinaca.

Zadnji takav javni istup imao je predsjednik Skupštine Hercegbosanske županije Robert Bagarić koji je gostujući na radio postaji RTG također zatražio i pozvao istražna tijela unutar Skupštine HBŽ kazavši da se on ničega ne boji, da je u svemu čist s tim da je  odgovornost za određena nedjela u tom domu usmjerio na svoje prethodnike kazavši da se kod njih ima što pročešljati.

Da li je tu mislio na predsjedavajuće i članove rukovodstva Skupštine iz ranijih saziva ,njihove tajnike , ostao je nedorečen i nejasan.

Ono što posebno zabrinjava u tom nastupu je degradacija zaposlenika i zastupnika u Skupštini HBŽ po pitanju legalnosti njihovog rada gdje je, po njegovim riječima, poslao upit prema Ustavnom sudu FBiH da se oni očituju kako da oni u Skupštini rade „zakonito“ po pitanju imenovanja tajnika.

Postavlja se pitanje ,kako se to do sada radilo ...

U vrijeme dok je aktualno bilo oko smjena opunomoćenika u ŠGD Hercegbosanske šume d.o.o Kupres, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Draško Dalić je isto tako pozivao institucije pravne države da konačno djeluju prema pojedincima unutar izvršne i zakonodavne vlasti ove županije koji su  uzeli vlast u svoje ruke na način da su proveli protupravno konstituiranje nove Skupštine ŠGD Hercegbosanske šume d.o.o Kupres .

Osim predsjednika Vlade, zagovaratelj ulaska istražnih tijela unutar spomenutih institucija je zastupnik Skupštine Hercegbosanske županije dr. Josip Perić.

On u svakom svom istupu u zadnje vrijeme poziva Županijsko tužiteljstvo ,Državnu agenciju za istragu i zaštitu – SIPA da provedu istragu unutar institucija Skupštine i Vlade Hercegbosanske županije te ŠGD Hercegbosanske šume radi utvrđivanja na koji način djeluju neki pojedinci te kako se raspodjeljuje proračunski novac.

Osobno je , kaže, pred Skupštinom Hercegbosanske županije dao izjavu na okolnosti protuzakonitih radnji uz povlačenje zlouporabe položaja poznatih osoba unutar ovog doma vezano za slučaj oko imenovanje tajnika  Skupštine HBŽ gdje se pojedinci postavljaju iznad zakona.

Uz to je još dodao da se nitko do sada nije oglasio niti povukao to pitanje s tim da je napomenuo da se pokrene i njegova odgovornost za klevetu ukoliko je ima ili da se pokrene istražni postupak sukladno njegovim dopisima s kojim sve može prethodno navedeno potkrijepiti.

Na kršenje zakona , propisa i poslovnika Skupštine po izboru tajnika, opunomoćenika ŠGD Hercegbosanskih šuma te drugih radnji unutar doma gdje je on potpredsjednik ,javno je također upozoravao Jasenko Tufekčić (SDA) koji nije skrivao dojmove o potrebi ulaska već toliko prozivanih istražnih institucija.

Da se provode ne zakonitosti u institucijama HBŽ javno su upozoravali i Drago Puzigaća (SNSD) te Stipe Barun (HDZ BiH) dok je Nediljko Rimac (HDZ 1990) otišao dalje te najavio pokretanje kaznene odgovornosti iz domene zlouporabe položaja i ovlasti mjerodavnih u Skupštini HBŽ. (N.M)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok