U organizaciji udruge „Ponos domovine“ iz Zagreba i pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović učenici iz Srednje ekonomske škole iz Livna su dobili priliku ravnopravno sudjelovati i natjecati se u kvizu „Ponos domovine“ kako bi provjerili svoje znanje vezano uz Domovinski rat, hrvatsku povijest i zemljopis.

„Suočeni s posljedicama globalizacije i trendovima u društvu kojem je materijalno bogatstvo u prvom planu, zaboravljamo na nacionalni ponos i državu. Stoga nije čudno kako mnogi nisu svjesni značaja i važnosti vlastite države, osobito za tako malen narod kao što je hrvatski. Zato je potrebno s ciljem očuvanja dugo očekivane države razvijati nacionalne osjećaje i svijest što se ne dobiva rođenjem već odgojem i slobodno se, svojevoljno, prihvaća. Bez ljubavi prema vlastitom narodu i domovini, bez poštivanja svojih velikana, tradicije, jezika, kulture i baštine te poznavanja vlastite povijesti nijedan narod nema budućnosti„. (Žarko Delač, predsjednik udruge)

Sudjelovalo je više od 1000 natjecatelja iz više od dvadeset gimnazijskih, strukovnih, elektrotehničkih, privatnih ekonomskih škola iz Republike Hrvatske, te srednjih škola i gimnazija iz Gruda, Širokog Brijega, Posušja, Žepča i drugih gradova iz Bosne i Hercegovine.

U prvom eliminacijskom krugu profilirali su se oni najbolji koji ulaze u bitku znanjem u finale natjecanja koje će se održati u Zagrebu u travnju ove godine.

Pod mentorstvom profesorice Danijele Tomić i profesora Bože Vrdoljaka, a na ponos Srednje ekonomske škole, grada Livna i Hercegbosanske županije među stotinu najboljih borbu za finale su izborili Anđela Miloloža, Luka Kasalo i Mario Beljan. Među 21 natjecateljem iz naše škole, oni su ti koji su se ravnopravno borili i izborili prolazak u drugi eliminacijski krug i priliku za ulazak u finale natjecanja „Ponos domovine“.

Ovo je izniman i hvale vrijedan uspjeh naših učenika i njihovih profesora jer su se kao jedini iz Hercegbosanske županije natjecali u konkurenciji XI. gimnazije Zagreb, III. gimnazije Split, Druga gimnazije Varaždin, IV. gimnazije Marko Marulić Split , Turističko - ugostiteljske škole Split, Gimnazije Sesvete, Gimnazije fra Dominika Mandića Široki Brijeg, Gimnazije fra Grge Martića iz Posušja, Privatne gimnazije i ekonomske škole Katarine Zrinski Zagreb, Tehničke škole Nikole Tesle Vukovar, Srednje škole A.B. Šimić Grude, Prva privatne srednje škole u Osijeku Gaudeamus, Katoličkog školskog centra „Don Bosco“ iz Žepča, te mnogih drugih škola iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok