Ministrica obrane BiH Marina Pendeš i načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga (OS) BiH Anto Jeleč, bez znanja Borisa Jerinića, odobrili su korištenje opreme i resursa OS za snimanje afirmativnog filma o Anti Gotovini.

Odluka hrvatskih kadrova iz vrha Ministarstva obrane i OS BiH da tenkove, topove, kamione i drugu vojnu opremu OS dodjele na korištenje filmašima iz Hrvatske koji veličaju lik i (ne) djelo umirovljenog hrvatskog generala, koji se “proslavio” ubojstvima, protjerivanjem više od 200.000 krajinskih Srba i agresijom na zapadnokrajiške općine u BiH, izazvala je ogorčenje srpskog predstavnika u zajedničkim institucijama BiH, kao i predstavnika udruženja srpske žrtava i Boračke organizacije RS. Piše Blic.

Zamjenik ministra obrane BiH Boris Jerinić za “EuroBlic” potvrđuje da je u to ministarstvo nedavno stigla molba filmske ekipe iz Hrvatske da im se omogući korištenje opreme i vojne tehnike OS BiH za potrebe snimanja filma “General”.

Bio sam protiv toga da se dozvoli pozajmljivanje tenkova, topova i kamiona Oružanih snaga BiH... za snimanje filma o Anti Gotovini. Ljudi iz Hrvatske, koji rade na snimanju tog filma, tražili su da im posudimo vojnu opremu i tehniku s oznakama HVO. Takvu molbu, bez mog odobrenja, jedino su im mogli uslišiti ministrica obrane Marina Pendeš i načelnik Zajedničkog stožera OS BiH Anto Jeleč – kaže Jerinić.

Inače, Hrvatski medijski servis (HMS) u nedjelju je objavio opširnu reportažu sa snimanja kadrova filma o Anti Gotovini u Livnu, koje će, kako su naveli, u tom gradu trajati sve do 5. ožujka.

– U Livnu smo počeli sa snimanjima u subotu i, evo, noćas imamo snimanje gdje su uključeni tenkovi, topovi, kamioni. Snimanje počinje u Čelebićima. Riječ je o akciji koju je general Gotovina predvodio 1992. Jedna tenkovska jedinica JNA se ulogorila, a general Gotovina predvodi diverzantski napad. Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH izašli su nam u susret ustupajući tenkove, topove i kamione za potrebe snimanja – otkrio je “tajne” sa snimanja filma o Gotovini hrvatski glumac Slaven Knezović. Piše Blic.rs.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok