Zajednička sjednica hrvatske vlade i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine bit će održana potkraj travnja ili početkom svibnja, a na dnevnom redu naći će se većina otvorenih pitanja u odnosima između dvije države uključujući tu korištenje hidroakumulacije iz Buškog jezera, najavio je u utorak u Sarajevu predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

‘Hrvatska je prvi susjed i prijatelj BiH i želimo s njom graditi dobrosusjedske odnose bez bilo kakvih bilateralnih problema’, kazao je Zvizdić sudjelujući na sjednici Zastupničkog doma parlamenta BiH na kojoj je odgovarao na zastupnička pitanja.

Jedno od njih odnosilo se na to hoće li BiH uskoro pokrenuti pitanje naknada koje Hrvatska elektroprivreda (HEP) plaća na ime eksploatacije umjetne akumulacije Buškog jezera, koje se nalazi unutar granica BiH na području Livanjske županije.

Voda iz tog jezera, čija je površina oko 50 četvornih kilometara, koristi se za proizvodnju električne energije hidroelektrane ‘Orlovac’, smještene na teritoriju Hrvatske.

To je zajednički projekt realiziran 70-ih godina prošlog stoljeća u vrijeme bivše SFRJ.

Nakon raspada zajedničke države postavilo se pitanje naknade za korištenje vodnih potencijala BiH, odnosno iznosa kojega HEP treba plaćati općinama Livno i Tomislavgrad, na čijem se teritoriju i prostire Buško jezero.

U Državnoj agenciji za elekričnu energiju BiH (DERK) kalkuliraju s podacima kako HEP korištenjem vode iz Buškog jezera zarađuje više od 90 milijuna eura, dok na ime naknade za to dvjema općinama u BiH plaća tek nešto više od 600 tisuća eura.

Lokalne vlasti u Livnu i Tomislavgradu godinama inzistiraju da se to pitanje riješi na drugačiji način, odnosno da se povećaju naknade temeljene na ugovorima potpisanim prije petnaestak i više godina.

Zvizdić je pred zastupnicima u parlamentu BiH u utorak potvrdio kako će se i pitanje Buškog jezera naći na planiranoj zajedničkoj sjednici dvije vlade, no nije iznio nikakve potankosti o tome što bi mogao biti zahtjev, odnosno prijedlog iz BiH o tom problemu.

‘Sva ministarstva u Vijeću ministra pripremila su prijedloge točaka dnevnog reda uključujući i Buško jezero’, kazao je Zvizdić.

Istaknuo je kako ovo pitanje vrlo jasno kandidirano za raspravu, pri čemu u Vijeću ministara BiH očekuju kako će naći na razumijevanje vlasti u Hrvatskoj.

‘Nadamo se doći do rješenja sukladnih međunarodnim standardima i obvezama koje ima Hrvatska’, kazao je Zvizdić. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok