Vijeće roditelja Dječjeg vrtića „Sunčani most II“ Livno, dana 10.03.2017. godine, jednoglasno je odlučilo da predsjedniku i vijećnicima Općinskog vijeća Livno, upute sljedeću zamolbu koju prenosimo u cijelosti.

Poštovani,

Preko sredstava javnog informiranja (arhiv Radio Livna) i prijatelja, susjeda... saznali smo i neugodno se iznenadili, čuvši kako pojedini vijećnici ime našeg vrtića nečasno koriste za ostvarivanje svojih političkih ciljeva. Molimo Vas da poštujete naše osjećaje i svakodnevne brige i borbe i prestanete činiti to što činite. Želimo vjerovati da ne obmanjujete javnost svjesno i zlonamjerno, već iz neznanja. Vrtić „Sunčani most II“ Livno je predivan rezultat suradnje austrijske nevladine, neprofitne organizacije Diakoniewerk i Općine Livno i služi isključivo građanima općine Livno i HBŽ-a. Diakoniewerk je u samo prva tri mjeseca rada vrtića, uložio 30 000 eura u ovaj projekt, a to je tek početak.

Istina i drugi vrtići prime dijete s poteškoćom, ali u našem vrtiću svako 5. dijete ima nekakvu poteškoću, a 7 djece iz socijalno ugroženih obitelji besplatno pohađa vrtić. Sretni smo što možemo reći da je u rad našeg vrtića uključeno 14 djece kojoj nitko drugi ne bi dao priliku da uče, igraju se i odrastaju sa svojim vršnjacima. Spominjete broj djece; nažalost mnogo je visokoobrazovanih roditelja koji ne žele da im djeca borave s djecom s poteškoćom, valjda krivo misleći da su takve poteškoće zarazne.

Kao majka djeteta s poteškoćom, mogu Vam reći da naša djeca u vrtiću nisu samo broj, statisti; s njima se provodi SIMBOLIČKA KOMUNIKACIJA i SENZORNA TERAPIJA  s ciljem pružanja što boljih uvjeta za cjelokupni rast i razvoj. Nažalost djeca s poteškoćom i socijalno ugrožena djeca su u našem društvu još uvijek građani drugog reda što je evidentno iz nastupa i govora pojedinih vijećnika. Umjesto  što se svim silama trudite da ovaj projekt, pa samim tim i našu djecu, omalovažite, trebali biste biti zadovoljni i ponosni jer je OV Livno, čiji ste vijećnici, doprinijelo realizaciji ovog jedinstvenog projekta u našoj zajednici. Vaše riječi govore o Vama kao osobi. Nedostatak empatije za potrebite Vam ne možemo mi ugraditi, nažalost, ali Vas kao roditelji djece ovog prekrasnog vrtića molimo da se našim sudbinama ne koristite u vlastite, sebične političke svrhe. Možda jednog dana dobijete dijete, unuče s poteškoćom,(što Vam od srca ne želimo) pa shvatite koliko ste bili u krivu.

Katica Jaman, Ana Krešo, Mersija Varupa, Marijana Rimac Brdar i Nikolina Mihaljević

Livno, 10.03.2017.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok