U organizaciji Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije, a pod predsjedanjem ministra Ilije Šlivića, proteklog je tjedna održan drugi po redu sastanak na temu Aktualne problematike vezane za čuvanje šuma i prometa drvnih sortimenata na području Hercegbosanske županije.

Sastanku su pored resornog ministra Šljivića nazočili i predstavnici svih relevantnih institucija koji sudjeluju u suzbijanju bespravne sječe i prometa drvnih sortimenata i to: Draško Brnić, Nikola Babić, Dubravko Kovačević, Željko Konta, Tomislav Mihaljević, Branko Đapić, Vaso Marinković, Draško Dalić, Jako Krezo i Davor Brnić.

Konstatirano je da su usvojeni zaključi s prethodnog sastanka uspješno realizirani, te da je potrebno poduzeti niz novih mjera koje bi trebale pridonijeti sprječavanju nezakonitih radnji u pogledu prometa, čuvanja i sječe drvnih sortimenata.

Tako je dogovoreno da je pored jačanja dobre suradnje i održavanja redovitih sastanaka između svih institucija koje sudjeluju u ovome procesu potrebno poduzeti i još neke bitne i konkretne korake da bi se ostvarili pozitivni rezultati, a neki od njih su da:

  • - Uprava za inspekcijske poslove Hercegbosanske županije izvrši kontrolu knjiga proreza za 2013. godinu u svim pilanama na području županije;
  • - Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegbosanske županije dostavi informaciju o broju izvršenih kontrola prometa drva i broju podnijetih prijava vezanih za bespravne sječe i promet drvnih sortimenata u 2013. godini, posebno kada je u pitanju operativna akcija „TRUPAC“;
  • - Županijsko Tužiteljstvo dostavi informaciju o broju pokrenutih prijava, potvrđenih optužnica i pravomoćnih presuda vezanih za bespravne sječe i promet drvnih sortimenata za 2013. godinu.

Pored toga dogovoreno je da će Uprava za šumarstvo Upravi za inspekcijske poslove žurno dostaviti podatke o aktivnim radilištima u privatnim šumama, te da će se formirati zajednički timovi od predstavnika policije, inspekcije i čuvara šuma radi kontrole prometa drvnih sortimenata.

Ministar Šlivić je izrazio zadovoljstvo realizacijom prethodnih zaključaka, te izrazio želju da svi s jednaki entuzijazmom nastave raditi na suzbijanju svih nezakonitih radnji kako bi zajedničkim snagama očuvali šume Hercegbosanske županije.

Priopćeno je iz Vlade HBŽ.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok