Iako je Misija OESS-a u BiH danas u Drvaru organizirala sastanak kako bi se razmijenila iskustva dobre prakse između izvršne i zakonodavne vlasti na općinskoj razini u Hercegbosanskoj županiji, tijekom rasprave su "isplivali" problemi koji tište sve općine u toj županiji - kazala je u izjavi za Fenu glasnogovornica mostarskog ureda OESS-a Meri Musa.

Dodala je kako se prvenstveno ti problemi odnose na nepostojanje zakona o lokalnoj samoupravi na razini Županije, te na nezadovoljstvo zakonom o pripadnosti javnih prihoda.

- Općine u postojećoj regulativi između viših razina vlasti nemaju nadležnosti za neke od najbitnijih funkcija. Tu se posebno spominju sustav upošljavanja, obrazovanje i zdravstvo zbog kojih je veliki pritisak na općinama koje nemaju mehanizama da na pravi način odgovore na potrebe građana – kazala Musa.

Vezano za dobra iskustva i praksu, jedan od zaključaka sastanka jeste da se formira međuopćinska mreža u kojoj bi se poseban naglasak stavio na obuku općinskih vijećnika za različite teme.

- Sve općine Hercegbosanske županije imaju svoje različite probleme, ali tijekom sastanka je istaknuto kako je jedan od najvećih problema upravo nedovoljna suradnja između općinskih i drugih razina vlasti - kazala je Musa.

Na sastanku su sudjelovali predsjednici i tajnici općinskih vijeća, te općinski načelnici i predstavnici općinske uprave u Hercegbosanskoj županiji.

Fena

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok