Udruga žena oboljelih od raka dojke “Bistrica” Livno desetu godinu zaredom upriličila je manifestaciju Dan narcisa.

Riječ je o humanitarnoj akciji u kojoj se prodaju darovani cvjetovi, a prikupljena sredstva namijenjena su prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. Ove hrabre i uporne žene su, unatoč vlastitim problemima, odmakle u aktivnostima na prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke u HBŽ-u. Piše Večernji list BiH.

Zahvaljujući mobilnom mamografu koji su, uz pomoć dobrih ljudi, općinskih i županijskih institucija, nabavile prije 8 godina, spašeno je mnogo ljudskih života.

Napravljeno je više od 8000 pregleda, kazao nam je ravnatelj Županijske bolnice Livno i koordinator projekta prevencije i ranog otkrivanja raka dojke te dodao: - To su deseci života koji se spase i ne dođu do procesa kemoterapije, što je jako bitno, jer poslije toga je dosta složen proces koji nekad ima ishod bolji ili lošiji.

Na mjestu događaja bio je i Ante Baković, ravnatelj Zavoda zdravstvenog osiguranja HBŽ-a, koji je kazao kako je prevencija najjeftiniji način liječenja, a kad bolest uznapreduje, liječenje je puno skuplje i neizvjesno. Zahvaljujući potpori županijskih vlasti, projekt ranog otkrivanja raka dojke u ovoj županiji se, za razliku od ostatka Federacije, najdulje i u kontinuitetu provodi još od 2006.

Potporu članicama “Bistrice” dao je i predsjednik županijske Vlade Draško Dalić, koji je istaknuo kako će Vlada i u predstojećem razdoblju potpomagati ovaj i slične projekte u HBŽ-u.

A karcinom je na ovom području, nažalost, sve zastupljeniji uzrok smrti, napomenula je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo HBŽ-a dr. Dijana Mamić te dodala: - Prije dvije godine taj postotak iznosio je 14%, a u 2016. već je porastao na 20%, što je iznimno velik broj i zabrinjavajući porast.

Predsjednica “Bistrice” Slavica Gotovac za ovu prigodu je prikupila neke statističke pokazatelje te istaknula: - Pretprošle godine u 26 operativnih zahvata kod žena bilo je 15 potvrđenih karcinoma, a u 2016. u 33 operativna zahvata bilo je 26 karcinoma, što je poražavajuće. Poražavajuće je i to da se dobna granica konstantno snižava, tako da nam je najmlađa operirana žena bila 1995. godište, kazala je Gotovac.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok