Područje HBŽ bogato je prirodnim resursima, najvećim dijelom šumama, ali prometna infrastruktura u koju nije uloženo mnogo ne dozvoljava maksimalno korištenje tih potencijala.

O tome je, između ostalog, razgovarano tokom jučerašnje posjete delegacije Stranke demokratske akcije Hercegovačko-neretvanske županije (SDA HNŽ) Hercegbosanskoj županiji i susreta s predstavnicima županijske vlasti.

- Karakteristika ovog prostora je da su ga zaobišle sve prometne strategije. To treba popravljati i u tom pravcu ćemo uraditi neke poteze - izjavio je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić koji je predvodio delegaciju.

Naglasio je da je, uz putnu infrastrukturu, gorući problem, definiranje graničnog prijelaza.

- To je najveća potreba ovog prostora, jer je to prepreka kod razmjene roba s Europskom unijom koja je odmah iza Livna. Gospodarstvo ovog prostora usmjerena je na druge granične prelaze i to je otežavajuća okolnost - rekao je Mušić.

Naglasio je da je velika odgovornost prema HBŽ-u, s obzirom da je površinski jako veliki, te da će se uskoro početi raditi na boljoj sinkroniziranosti po pitanjima zajedničke nadležnosti Federacije BiH i Županija.

Predsjednik županijske vlade Draško Dalić zahvalio je na posjeti, posebno jer je putna infrastruktura bila glavna tema razgovora.

- Veliki su problem prometna rješenja koja su zaobišla naš prostor. U prvom redu je autocesta Banja Luka-Glamoč-Livno-Split, a potom brza cesta Mostar-Posušje-Tomislavgrad-Livno-Bihać i dalje prema Zagrebu - naglasio je Dalić.

Istakao je da je za ovu županiju jako bitna realizacija infrastrukturnih i energetskih projekata.

- Imamo 15 koncesija za vjetroenergiju, od čega je deset vjetroelektrana pred energetskim dozvolama, s tim da su četiri već dobile dozvole, a očekujemo još jednu - istakao je Dalić te dodao da postoje investitori koji žele ulagati u ovaj prostor, ali da očekuju smirivanje i stabilizaciju stanja u cijeloj državi.

Županijski ministar graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša Hikmet Hodžić kazao je da je svaka posjeta dobrodošla, a posebno ona koja će doprinijeti ekonomskom napretku.

- Naš cilj je da nađemo investitore i da stvorimo dobar ambijent za ulaganje te da stvaramo nove vrijednosti i zapošljavamo mlade ljude - poručio je Hodžić.

U delegaciji SDA HNŽ osim Mušića bili su i ministrica obrazovanja i znanosti u Vladi FBiH Elvira Dilberović, predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda PFBiH Osman Ćatić te predsjednik Skupštine HNŽ Šerif Špago. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok