Odustajem od projekta i 100 tisuća marka zbog javnog mišljenja i sveukupne atmosfere u Livnu, kaže u izjavi našem listu Sičaja.

Livanjski župnik fra Vinko Sičaja u nedjelju je pod svetom misom vjernicima poručio da odustaje od 100 tisuća maraka preko Udruge građana Hrvatska žena Livno, kojoj je do nedavna, pa i u vrijeme aplikacije projekta predsjednica bila nevjesta Borjane Krišto.

Isto je potvrdio i Dnevnom listu.

– Odustajem od projekta i 100 tisuća marka zbog javnog mišljenja i sveukupne atmosfere u Livnu, kaže u izjavi našem listu Sičaja upitan zašto je odbio novce.

Odgovor na pitanje što će sada biti sa 100 tisuća maraka, koje je Hrvatska žena Livno dobila za projekt naziva “Sanacija i rekonstrukcija radi očuvanja kulturno-povijesne baštine“ župnik kaže: „To me više ne zanima“.

Izvjesno je da će novac biti vraćen Vijeću ministara, jer ne može biti opravdan u svrhe projekta. Piše Dnevni list.

Dobio pljesak

Župnik Sičaja tvrdi da je Hrvatska žena Livno uistinu aplicirala za novce koji bi išli za rekonstrukciju crkve, a da Župa Svih svetih Livno nije mogla sama aplicirati, jer je aplicirala za drugu crkvu na Guberu, te da se ne radi o „prljavim novcima“, no da zbog mišljenja naroda više ne želi provoditi projekt.

Ističe da iza svega stoje njegove dobre namjere, te da nije bio upućen u rodbinske odnose čelništva udruge s zamjenicom predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i zamjenicom predsjednika HDZ-a BiH Borjanom Krišto, kada je tražio način da dobije novac za sanaciju crkve i da su fratri u sve to „upali“ ne htijući i ne znajući.

Kaže da je sa svojim narodom i iseljeništvom najvećim dijelom do sada gradio i obnavljao župne objekte, a manjim dijelom od donacija vlasti, te da mu je narod i najbitniji, pa odustaje od projekta.

U nedjelju je Župa Livno prikupljala sredstva za misije, a župnik je narodu kazao da će prikupljati novce sve dok ne skupe 100 tisuća maraka, aludirajući na novce UG Hrvatska žena Livno, te pridodao „te nam pare i ne trebaju“, nakon čega je dobio pljesak vjernika.

Podsjetimo, nemala bura se digla nakon što je naš list objavio da su ponajveći dio hrvatskog kolača od Vijeća ministara dobile udruge usko vezane s HDZ-om BiH, a među njima i Udruga građana Hrvatska žena Livno, kojoj je za projekt “Sanacija i rekonstrukcija radi očuvanja kulturno-povijesne baštine“ odobreno 100 tisuća maraka.

Spomenuta udruga nije dobivala samo novce Vijeća ministara, već je novce primala i s federalne razine, čak i u vrijeme dok je predsjednica Federacije bila Borjana Krišto, u iznosima od 4-10 tisuća maraka.

Nevjesta, zastupnica i predsjednica

Krišto je pak navela da njezina nevjesta nije predsjednica Udruge, te je tako zapravo demantirala registar Ministarstva pravosuđa i uprave HBŽ- u kojem se s datumom od 20. 2. prošle godine navodi da to jeste. Sve je nazvala „konstrukcijama“. Najavila je i tužbe.

Inače, osim što je Tihana Krželj nevjesta Borjane Krišto, ona je i zastupnica HDZ-a BiH u Skupštini HBŽ-a. Koliko interesa je sukobljeno ako je nevjesta Borjane Krišto i zastupnica HDZ-a ujedno i predsjednica udruge koja aplicira za proračunske novce sam Bog zna.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok