Deponija prije sanacije; Šmarija Livno

Ovih dana započela je sanacija preostalog dijela odlagališta otpada koji se nalazi između sela Golubić, Guber i Rapovine.

Odlagalište je nekad zauzimalo 5 ha i na njemu se nekontrolirano odlagao raznoliki otpad u periodu od 1950. do 2007. godine. 2010. godine donešena je odluka Općinskog vijeća o lokaciji za privremeno odlaganje građevinskog otpada na odlagalištu Golubić, pri čemu je za te potrebe izdvojena površina od 0,8 ha. Većina tog otpada uklonjena je prilikom sanacije prvog dijela odlagališta a 2.2 ha preostalih 1,5 ha  je trenutno u fazi sanacije. Navode iz Šumarije Livno.

(Deponija nakon sanacije, prva faza)

Prilikom sanacije preostalog dijela odlagališta planira se priprema zemljišta za pošumljavanje, uređenje prilaznog puta te, uklanjanje manjih okolnih, divljih deponija te samo pošumljavanje pomenute površine. Ovde se može pomenuti da je prilikom sanacije prvog dijela odlagališta zaustavljena eksploatacija pijeska, čije bi daljnje korištenje i  eventualno njegovo urušavanje dovelo do djelomičnog ili potpunog uništenja starog muslimanskog groblja.

(Trenutni radovi na drugoj fazi sanacije)

U svemu ovome važno je napomenuti da vrijednost planiranog projekta iznosi  30.300,00 KM  pri čemu Vlada Hercegbosanske županije- Ministarstvo graditeljstva obnove prostornog uređenja i zaštite okoliša sufinancira sa 20.000,00 KM (svi pripremni radovi za pošumljavanje) a preostali iznos obezbijediti će HBŠ preko šumarije Livno (sadni materijal, samo pošumljavanje, podizanje ograde te table sa obavijestima i upozorenjima).

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok