U organizaciji Kinološkog saveza u BiH i Kinološke udruge Livno održana je iznimno posjećena državna izložba pasa svih pasmina, CAC Livno 2017.

Potporu manifestaciji dali su Općina Livno, županijska Vlada i gospodarstvenici s područja HBŽ. Nakon četverogodišnje stanke bila je to 7. izložba pasa na državnoj razini koju je organizirala KU Livno. Piše Večernji list.

Pun pogodak

Brojnost izlagača i samih posjetitelja govori da je nastavak s organiziranjem manifestacije bio pun pogodak, štoviše, kinološki sudac iz Sarajeva, Zijad Zulović nam je, među ostalim, kazao: -Ovo će biti jedan od najboljih CAC-ija u BiH sigurno, i po broju pasa, i po posjećenosti. Nećemo sad prejuducirati da ne bi bilo da nešto hvalimo napamet, ali siguran sam kada zaključimo ovu kalendarsku godinu da će izložba u Livnu biti, ako ne prva, ono sigurno druga. Posebno mi se sviđa to što ima mnogo ljudi, djece i građana koji to gledaju. To je jako važno, jer to znači i popularizaciju pasa u društvu.

O osjećajima pasa

S tim ciljem je i Udruga za zaštitu životinja “O” dijelila promotivni materijal te na licu mjesta educirala najmlađe posjetitelje. -Učili smo o osjećajima pasa i kako biti siguran u blizini kako napuštenih, tako i vlasničkih pasa, kazala nam je tajnica Udruge Maja Buljan, a mališani su oduševljeno pričali kako su „šetali, upoznavali ljute pse, tužne, sretne…

Od Jandre Hrgića, predsjednika KU Livno, doznajemo da je prijavljeno 240 pasa, iz BiH, Hrvatske, Mađarske i Crne Gore, te da su zastupljene 52 pasmine. S 50 prijava najzastupljeniji je bio bosanski tornjak, te šarplaninac s 40, a 2017. za tornjaka će biti posebna godina.

-Čekamo svečani trenutak međunarodnog priznanja naše pasmine tornjak, u suradnji s kolegama iz RH, jer je službeni naziv bosanskohercegovački hrvatski pastirski pas tornjak. Svečani čin dogodit će se u studenom u Leipzigu, kazao je Hrgić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok