Bivši načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske i predsjednik Generalskog zbora Pavao Miljavac izjavio je za Avaz.ba, komentirajući prijavu Policijske uprave Trebinje protiv umirovljenog generala Hrvatske vojske Ante Gotovine, zbog navodnog ratnog zločina nad srpskim civilima u općini Livno, da niko nije protiv individualne odgovornosti, ali da za to trebaju postojati dokazi.

Livno i Mrkonjić Grad

- Ako je bilo ko zapovjedio, pa makar bio i Gotovina, ubijete, strijeljate, tu nema šta... Za to moraju biti dokazi. A ne da se kaže da je bio na čelu pa je zato kriv. General Gotovina je oslobođen odgovornosti za "Oluju", ali sad je ovo nešto drugo. To, dakle, nema kraja. Bio si u Livnu, pa si kriv, bio si u Mrkonjić Gradu, pa si kriv, pa u Crnom Lugu - kaže Miljavac.

Na pitanje postoji li mogućnost da je Gotovina odgovoran za zločine u Livnu, Miljavac je rekao da nema dovoljno činjenica, ali da je Gotovina bio profesionalni vojnik, da je poštovao sve kodekse i da postoje snimci na kojem upozorava podređene na poštovanje Ženevskih konvencija.

- Sumnjam da postoji krivica, da je takvo nešto zapovjedio, ako je i bio tamo. Ali i najuvježbanije vojske svijeta ratuju, pa se desi... Dogodi se. To je tako, nažalost - rekao je Miljavac.

Miljavac se pita zašto se izlazi s ovakvim optužbama. To je, kaže, neugodno, jer se stvara jedan duh koji ne vodi zaboravljanju, pomirenju i smirivanju tenzija, već diže tenzije.

Kako Avaz neslužbeno saznaje, Gotovina se, po zapovjednoj odgovornosti, tereti za ubojstva najmanje 24 civila srpske nacionalnosti. Izvještaj se odnosi na zločine koji su počinjeni u Livnu u periodu od travnja do listopada 1992. godine.

Dogodi se

Gotovina je kao zapovjednik HVO-a planirao, poticao, naređivao i pripremao vojne intervencije, koje su za posljedicu imale uhićenje 250 osoba srpske nacionalnosti, koji su odvedeni u logor, dok je njihova imovina zapaljena i opljačkana, a najmanje 24 civila je ubijeno.

Zbog Gotovinine uloge u HVO-u i operaciji "Oluja" 1995., široj javnosti je manje poznato da je Gotovina 1992. godine, nakon ranjavanja i oporavka, nakratko bio zapovjednik HVO Livno. Prvi zapovjednik Livanjske brigade HVO-a bio je Sreten Bego, kojeg je u svibnju 1992. zamijenio upravo Gotovina. Nakon što se Gotovina u rujnu 1992. vratio u Hrvatsku, na njegovo je mjesto postavljen Stanko Vrgoč, koji je Livanjskom brigadom zapovijedao do 1994. godine.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok