Čini mi se da je ponajbolje čestitati Uskrs, a da je podloga ili potka toj čestitci Veliki petak, i obratno razmišljati o Velikom petku bez Isusova uskrsnuća bila bi tragedija.

Ima nešto uzvišeno u uskrsnom jutru! Valjda nakon Posljednje večere, te Isusovog straha, krvavog znoja i neprospavanih noći, pa uhićenja i napuštenosti, preko osude i Križnog puta, razapinjanja i umiranja na Kalvariji, valjda nakon tolikog trpljenja, mora biti nešto uzvišeno sljedećeg jutra. Bičevanje i razapinjanje je završeno i već je dobro. Poslije svakog osuđivanja, razapinjanja i bičevanja, posebno nepravednog, mora se dogoditi uskrs! Predivno je to jutro i predivan dan! Sve što trpimo, pa i što nepravedno trpimo, trebamo vjerovati da ima svoj smisao. Završit će se, dogodit će se, svanut će dan, drugačiji potpuno i bit ćemo oslobođeni svakog užasa i straha. Nemoj se buniti protiv svog petka, nemoj se bojati mase koja te osuđuje, jer ne osuđuju te svi, iako tako izgleda. Uvijek se nađe Veronika, Šimun, Samaritanac ili poneki prijatelj. Sasvim dovoljno da izdržiš, da ne kloneš, da dođeš do kraja koji ti izgleda daleko, a tako je blizu.

Isusovim uskrsnućem dobili smo sjajan odgovor. Obuzeti smo novom nadom, nekim neobičnim svjetlom i posebnom milinom. Sigurnost je zavladala u nama. Kao da smo dobili krila.……

Pitamo se zar ovo malo vjere što imamo može tako promijeniti naš život i našu životnu situaciju učiniti drugačijom, te neke „bitne“ stvari koje su nas okupirale učiniti nebitnim, a one koje smo zanemarili bitnim? Pitamo se zašto svoje križeve i sve što nas je mučilo sada gledamo drugačije?

Kao da su sve rane zacijelile, kao da je sve dobilo zadovoljštinu i ispunjenje!

Znaš, bio si na križu, a ništa nisi skrivio, nikakvo zlo učinio, naprotiv, želio si i činio dobro! Pitaš se zašto?

Zar se to nije dogodilo i Isusu? Činio je damo dobro! Što bi s njegovim Velikim petkom?

Kao da je nestao, kao da su izbrisani oni strašni prizori!

Kao da je zavladalo svjetlo, kao da postoji samo radost!

To je to. Budite sigurni da dobro osjećate snagu, ljepotu i smisao uskrsnog jutra. Onaj koji vas je obdario tim osjećajima, čini vas novim ljudima i oblikuje u zemaljskoj stvarnosti za nebesku slavu.

S tim osjećajima i s to „malo“ vjere nastavimo životni hod, brišimo nepoželjne prizore svoje stvarnosti, zagrlimo ono što jesmo u zahvalnosti milosrdnom Ocu čiju sliku trebamo sačuvati na svom licu.

Svim kršćanima, posebno onima koji trenutno trpe i prolaze svoj veliki petak, želim sretan Uskrs, a svakom čovjeku

MIR I DOBRO!

Sretan Uskrs, aleluja, aleluja!!!

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok