Iako bi sve administrativno-teritorijalne jedinice u BiH trebale poštivati Zakon o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH koji je stupio na snagu 15. veljače, državni zakon ne poštuju u HB županiji koja ima svoj zakon.

Ovu informaciju potvrdio je Klixu ministar unutrašnjih poslova HBŽ Darinko Mihaljević koji je rekao kako ova županija ima svoj zakon o sigurnosti prometa.

"Mi smo već uputili i izradili radnu verziju izmjena i dopuna tog zakona koji je donesen na nivou države, jer on se i zove okvirni zakon. To je ustavna nadležnost županija. Mi imamo zakon koji ćemo uskladit i primjenjivat ga", rekao je Mihaljević.

Kazao je za Klix da je prije sedam dana uputio svoj prijedlog na mišljenje Uredu za zakonodavstvo, Ministarstvu pravosuđa i Ministarstvu financija HBŽ.

"Ovaj na državnom nivou je okvirni zakon, a mi imamo županijski zakon o sigurnosti prometa već odavno i samo ćemo ga uskladiti", rekao je Mihaljević.

Ministru unutrašnjih poslova HBŽ očito nije poznato da usvojeni zakon nije okvirni zakon, već državni zakon koji se mora poštivati u svim administrativno-teritorijalnim jedinicama BiH.

Mihaljevića su pitali i kolike će financijske štete nastati s obzirom na to da su državnim zakonom povećane kazne za prometne prekršaje, a što se očito ne implementira u HBŽ.

"Ne smije nitko pomislit da puni županijske proračune na način da uradi harač nad narodom i vozačima. Svi zakoni treba da imaju preventivnu, a onda represivnu mjeru. Ja sam više pobornik mišljenja da će preventiva puno više uraditi. Pitanje je da li su naši građani u stanju da plaćaju kazne koje su veće i od vrijednosti vozila koja voze. Treba se stavit u realne okvire", kazao je Mihaljević.

Ovim povodom Klix je kontaktirao i ministra prometa i komunikacije BiH Ismira Jusku koji nam je kazao da prvi put za ovu informaciju čuje od Klix-a te da će uputiti dopis Vladi FBiH od koje će tražiti da mu dostavi informaciju o tome da li se Zakon o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH poštuje u svim dijelovima BiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok