Prema prvim procjenama, mraz i niske temperature koje traju već četvrti dan na prostoru općine Tomislavgrad nanijeli su goleme štete voćarima.

Kako je kazao stručni suradnik za poljoprivredu Općine Tomislavgrad Željko Jurič, mraz i konstantno niske temperature u ovom dijelu godine vrlo su opasni za voćke koje su u cvatu ili već imaju zametnute plodove.

– Pojavom mraza koja danima traje u ovo doba godine načinjena je šteta u voćnjacima. a posebno na nasadima niskog rasta poput malina i kupina – kazao je Jurič. Piše Večernji.ba.

Dodao je kako će se više znati za petnaestak dana, jer postoji mogućnost oporavka biljki koje nisu bile u cvatu.

– Bitno je istaknuti da su cvjetovi i plodovi na nižim dijelovima krošnji izloženiji niskim temperaturama, a time i štetama koje donosi mraz, dok su štete u višim dijelovima krošnji manje – istaknuo je Jurič.

Kada je u pitanju zaštita od mraza, kazao je kako postoje neka zaštitna sredstva, kao i strojevi za pravljenje umjetnog vjetra, no upitna je njihova djelotvornost kada su voćke danima izložene temperaturama ispod nule.

Pomoćnik općinskog načelnika za civilnu zaštitu Jozo Jakić kazao je da se razgovaralo o proglašenju elementarne nepogode, a konačna odluka o tome bit će donesena kroz nekoliko dana, nakon što se utvrdi činjenično stanje na terenu.

– Općina je osigurala ograničena sredstva za nadoknadu štete poljoprivrednicima u slučaju proglašenja elementarne nepogode, a pravo na nadoknadu štete imaju prvenstveno registrirana obiteljska poljoprivredna gazdinstva s ciljanim nasadima kupina i malina – istaknuo je Jakić.

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije podsjeća proizvođače i građane da u svojim općinama mogu prijaviti štetu na poljoprivrednim kulturama, kako bi općinske komisije mogle izići na teren i izvršiti procjenu nastale štete.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok