U srijedu, 3.svibnja, u dvorani Narodnog sveučilišta Livno bit će izvedena kazališna predstava "Gastajbajterski Božić". Početak predstave je za 20 sati.

GASTARBAJTERSKI BOŽIĆ rani je dramski tekst Mate Matišića, napisan baš za Božić, prije 29 godina. Inspiriran je tekstom Petera Turinija: JOZEF i MARIJA.

Matišićev je tekst svoju premijeru doživio 1988. godine pod imenom BOŽIĆNA BAJKA. Radnja predstave se događa na samu Badnju večer u praznom trgovačkom centru, u kojem su prisutni samo čistačica – Marija i noćni čuvar – Jozo; igrom slučaja oboje hrvatski gastarbajteri.

To su žena i muškarac zrelijih dobi koji su cijeli svoj radni vijek proveli teško zarađujući za kruh u tuđini. Danas čeznu samo za mirovinom. Humor, ironija, emocije, čežnja za domovinom i nadasve ljubav isprepliću se u ovoj vješto napisanoj komediji s elementima melodrame.

Marija i Jozo – naši junaci iz istog su zavičaja krenuli u svijet u potrazi za boljim životom, ali i prisiljeni političkim okolnostima onog vremena. Zbivanje je smješteno u prepoznatljivo okruženje sadašnjice, jer i danas, kao i nekad Hrvati napuštaju domovinu u potrazi za boljim životom. Isti su to gastarbajteri kao oni od jučer, ovi današnji ili oni od sutra…

Ljubav koja se dogodi na kraju životnog puta Marije i Joze, na sam Božić, zaslužena je pobjeda nad nedaćama života, pobjeda vječnog zavičaja nad dramom opskurnog preživljavanja na koje su osuđene generacije Hrvata na privremenom radu u tuđini. (Urbancult)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok