Budući da je priznanje dostojanstva, jednakih i neotuđivih prava svih članova ljudske obitelji temelj slobode, pravde i mira u svijetu, budući da je nepoštivanje i zanemarivanje ljudskih prava rezultiralo barbarskim postupcima koji vrijeđaju savjest čovječanstva i da je izgradnja svijeta u kojemu će ljudska bića uživati slobodu potrebno zaštititi vladavinom prava, kako čovjek ne bi morao pribjeći krajnjem sredstvu pobuni protiv tiranije i ugnjetavanja, s toga

OPĆINSKI ODBOR HRVATSKE LISTE ZA LIVNO

na 11. sjednici održanoj 29. travnja 2017. usvaja

REZOLUCIJU

kojom najoštrije osuđuje napad Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske na banjalučkog biskupa Franju Komaricu, kako bi svaki pojedinac i svaki dio društva, a imajući stalno na umu ovu rezoluciju težio promicanju ljudskih prava i sloboda, te osigurali njihovo poštivanje.

I

Huškački napad Milorada Dodika ne pridonosi procesu povratka, pomirenja i suživota, te pozivamo institucije vlasti u BiH, da sukladno svojim ovlastima poduzmu sve mjere kako bi zaštitile osobni integritet banjalučkog biskupa Franje Komarice, te pravo hrvatskog i drugih naroda na povratak na njihova vjekovna ognjišta. Umjesto osude velikosrpskoj politici, Milorad Dodik presuđuje žrtvi veliko srpske i četničke politike u Bosni i Hercegovini.

II

Hrvatski narod u Bosni i Hercegovini nikada neće prihvatiti sramotnu politiku Milorada Dodika koji svojim postupcima izjednačava žrtvu i zločinca, jer je neosporna činjenica kako je Republika Srpska ubila sedam katoličkih svećenika i jednu časnu sestru, prognala i raselila stotine tisuća nesrpskog puka, tako da gotovo više i nema Hrvata i katolika u RS-u.

III

Posebno zabrinjava što vlasti Republike Srpske negiraju da nije bilo progona nesrpskog puka s područja BiH radi stvaranja Velike Srbije, a posebno vrijeđa što je projekt Velike Srbije politički, a ne zločinački čin, a napad na banjalučkog biskupa Franju Komaricu je pokušaj negiranja progona i stradanja nesrpskog puka u RS-u.

IV

Ovakvo postupanje Milorada Dodika neće doprinijeti pomirenju i suživotu, nego će dodatno rasplamsati strasti koje mogu ugroziti postignutu razinu sigurnosti u BiH.

V

Osuđujemo šutnju HDZ BiH, HNS-a i hrvatskog člana Predsjedništva BiH što nisu stali u zaštitu banjalučkog biskupa Franje Komarice, čija je biskupija gotovo iskorijenjena kao niti druga biskupija u BiH i Europi. 

VI

Od institucija vlasti u Bosni i Hercegovini, a posebno hrvatskih dužnosnika na svim razinama vlasti, tražimo zaštitu banjalučkog biskupa Franje Komarice, te pravo na povratak hrvatskog naroda na njihova vjekovna ognjišta u Republici Srpskoj.

Livno, 29. travnja 2017.

PREDSJEDNIK OO HLL-a, Jakov Perković

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok