Marijanska Vinkovska Mladež BiH boravila je u Ukrajini na formaciji MVM BiH gdje je njenih devet članova predstavljalo BiH, odnosno Hrvate katolike iz BiH te njihov kulturni, nacionalni i vjerski identitet.

Devet članova Marijanske Vinkovske Mladeži od kojih je šest iz Livna, dvoje iz Žepča i jedan iz Tomislavgrad u mjestu Syniak u Ukrajini na formaciji Marijanske Vinkovske Mladeži Istočne Europe gdje su sudjelovali mladi ljudi iz Ukrajine, Poljske, Bjerolosuije, Slovačke, Albanije, Slovenije i BiH.

Voditelji programa bili su članovi slovačkog tima pod budnim okom savjetnika i mentora , patera Pavela Noge.

Dani su započinjaci molitivom koje su svakog jutra timovi predvodili na maternjim jezicima, pa tako i tim Hrvata iz BiH. U okviru programa održavane su molitive, blagoslovi i drugi vjerski sadržaji te predavanja u kojima je Marijanska Vinkovska Mladež Istočne Europe upoznavala jedne druge s identitetom slavenskih naroda, korijenima naših jezika, Mariji kao našoj Majci i utemeljiteljici te naposljetku o svetom Vinku po čijoj bi karizmi i duhu trebala živjeti Vinkovska obitelj u cijelom svijetu, a tako i Marijanska Vinkovska mladež.

U radnim je pauzama svaki od timova imao zadatke odgovoriti na pitanja o slavenskom identitetu, s naglaskom na identitet naroda i države iz koje su došli, ulozi Blažene Djevice Marije u povijesti  naroda i sv. Vinku i njegovom naslijeđu u Marijanskoj Vinkovskoj Mladeži.

Sve ranije ispričano o identitetu naroda, jeziku i tradiciji, predstavnici Marijanske Vinkovska Mladeži, predstavljeni su i na crtežima zajedno sa zastavama Domovina, a sve to kao dar tijekom svete Mise zahvalnice.

Na večeri posvećenoj zajedničkim igrama i plesu svaki je od timova predstavljao djelić kulture svog naroda, a predstavnici BiH prikazali su video uz pjesmu „Moja Domovina“ i istaknuli poseban značajan franjevaca koji su očuvali vjeru Hrvata – katolika u BiH.

O važnosti i ulozi fratara u očuvanja vjere i identiteta govorio je i fra Stjepan Antolović koji je u habitu, jednoj od predstavnica BiH odjevenoj u narodnoj nošnji, darovao cvjelov mira da ga velikodušno podijeli s prisutnima kroz pjesmu. Za sve sudionike, tim iz BiH, pripremio je darove – fotografije sa znamenitostima hrvatskih krajeva u BiH, CD-ove „Ljubav je beskrajno domišljata“ koji tematiziraju karizmu sv. Vinka Paulskog.

Četverodnevno druženje članova Marijanske Vinkovske mladeži popratili su i predsjednik Međunarodnog vijeća MVM Yancarlos de Jesus Carrasco, njegova desna ruka, svećenik P. Irving Amaro i glavna tajnica Marie Clare S. Balo iz sjedišta u Madridu.

Ono čemu se nadamo i čemu težimo jest, da ovo sjeme posijano u Ukrajini urodi mnogostruko i proširi se u širine, te naraste u visine i pronikne u dubine same biti Marijansko Vinkovske Mladeži, poručili su predstavnici BiH Marijanske Vinkovske Mladeži.

Marijana Šeremet / Dnevnik.ba

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok