Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić jučer je posjetio Glamoč, gdje se susreo s predstavnicima bošnjačke povratničke zajednice i s lokalnim rukovodstvom.

Ministar Ramić je predstavio razvojne projekte, ali i prilike za mlade, poljoprivrednike i poduzetnike koje pruža Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

''Glamoč prema posljednjem Popisu stanovništva ima blizu 4.000 stanovnika, što je trećina prijeratne populacije. Međutim, raduje činjenica da se ovdje povratak odvija, da je riječ o multietničkoj zajednici u kojoj postoji međusobno uvažavanje i poštovanje. Situacija u HBŽ-u je teška, ovaj dio zemlje je devastiran ratnim stradanjima. Izravna posljedica toga je i stalno iseljavanje stanovništva nakon rata u potrazi za poslom izvan zemlje'', kazao je Ramić.

Dodao je da je važno pokrenuti mjere koje će osigurati ravnomjerni razvoj i pravedniji odnos prema stanovnicima tog kraja, podsjećajući da se radi o zajednicama koje imaju i po pet puta manje stanovnika nego što su imali prije sto godina, ocijenivši to stanje alarmantnim.

''Razgovarao sam s načelnikom Radovanom Markovićem. Srpska povratnička zajednica u Federaciji se suočava s nekim problemima koje bismo mogli povezati i sa zahtjevima Bošnjaka i Hrvata povratnika u RS-u. Sa načelnikom sam razgovarao i o razvojnim projektima, gdje se moramo fokusirati na zadržavanje mladih i davanje novih prilika za zapošljavanje i investicije'', kazao je ministar Ramić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok