Livanjska srednja strukovna škola Silvij Strahimira Kranjčević, danas je na glavnom gradskom trgu u Livnu pokazala zašto je u ovim trenutcima možda i vodeća škola po inovacijama i pozitivnim vrijednostima koje iz nje dolaze, ne samo u Hercegbosanskoj županiji nego i šire.

U sklopu „Dana otvorenih vrata“ učenici i profesori su na gradskom trgu prezentirali sva svoja znanja i stručna usmjerenja. Tako su učenici elektro grupe predmeta poslali najpoznatiju livanjsku deliciju, livanjski sir, na otprilike 35 kilometara visine. Putem meteorološkog balona, sir i mjerni uređaji koji su slali živu sliku i ostale podatke  (dok je bilo internet signala), nakon leta u svemir pali su ponovno na zemlju i to u more kod otoka Hvara. Jedinstven pothvat livanjske strukovne škole koja je danas osim „space cheesa“ Livnu prezentirala i nove kadrove strojara, medicinara, kuhara, ugostitelja, prehrambeno – poljoprivrednih tehničara i mnogih drugih struka. Po riječima ravnatelja ove škole, Saše Grabovca, na ovom ne namjeravaju stati, već da se i u buduće mogu očekivati razni noviteti iz učionica livanjske strukovne škole. Ministar prosvjete Hercegbosanske županije Petar Galić, istaknuo je danas kako je škola Silvije Strahimir Kranjčević postala „uzor škola“ i lider ne samo u HBŽ nego i šire.

Podsjetimo, nedavno je unutar zidova ove škole pokrenuta i pučka kuhinja za socijalno ugrožene obitelji livanjskog kraja a svoju društvenu osviještenost profesori i učenici ove škole dokazali su i uređivanjem grada, tako što su postavili na rasvjetne stupove i gradske mostove gotovo stotinu lončanica cvijeća.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok