Da trostruki ubojica iz Livna Anto Niče (36) računa kako bi se uskoro mogao naći na slobodi, potvrđuju njegove riječi iz pisma koje je stiglo na adresu Avazovog dopisništva u Mostaru.

Bolje u zatvoru

Niče, kojem je odlukom Kantonalnog suda u Livnu određen prisilni smještaj u psihijatrijskoj zdravstvenoj ustanovi u trajanju od šest mjeseci i koji se nalazi u Zavodu za forenzičku psihijatriju na Sokocu, u pismu svojim zatvorskim prijateljima u Kaznenopopravnom zavodu Mostar (KPZ) navodi:

- Sada, u šestom mjesecu, imam ponovo vještačenje s Abdulahom Kučukalićem pa ću vidjeti 'oću li u sedmom mjesecu ili će mi produljiti još šest mjeseci. Pričaju mi da je neki tip iz Cazina jednog ubio, a drugog izbušio i zato dobio godinu i izaš'o. Vještak mu bio, isto, Kučukalić. Ode mi red ukrivo, ha, ha, ha - napisao je “neuračunljivi” Niče.

Požalio se i na uvjete u Zavodu na Sokocu, kazavši kako nema nikakvih novina pa ne zna šta se vani događa.

- Pogledat će Bog svima nama... Malo me odvjetnik za..... da ovdje ima svega i da mi neće ništa falit', ma k.... ima svega, ali da mi je da imam para. J... ga, pare, pare, oko toga se sve vrti... Ovdje je, Bože, sačuvaj, nešto između zatvora i ludare, bolje da ne pričam, ma bolje je u zatvoru nego ovdje - naveo je Niče, koji se, zanimljivo, potpisao: “Luđak Anto Niče.”

Također, uz opasku “nije da prosim”, zapisao je i adresu “ako mu neko nešto bude slao”.

Iz Suda su, podsjetimo, pojasnili da je na glavnoj raspravi svoj nalaz i mišljenje dao vještak, dr. Salih Terzić, koji je naveo da je Niče počinio krivično djelo u stanju smanjene uračunljivosti, ali ne do bitnog stupnja. Doktor Terzić je naveo da se radi o disocijalnoj osobi sa poremećajem ličnosti, a njegovom nalazu usprotivila se obrana te je naloženo drugo vještačenje.

Dodatni nalaz

- Iz nalaza i mišljenja tima vještaka, na čelu sa prof. dr. Abdulahom Kučukalićem, odnosno iz njihovog zaključka, proizilazi da je kod optuženika uračunljivost u vrijeme izvršenja djela bila potpuno isključena, odnosno da je bio neuračunljiv te da je, s obzirom na njegovo stanje i progresiju, opasan i za sebe i za okolinu i potrebno ga je smjestiti u zdravstvenu ustanovu - rečeno je Avazu iz Suda.

S obzirom na takva dva nalaza vještaka tokom postupka, Sud je proveo dodatno vještačenje po timu vještaka na čelu sa prof. dr. Mirom Klarićem. On je proveo vještačenje posmatranjem na Klinici i u svom pismenom nalazu, kao i na glavnoj raspravi, izjavio da su saglasni s nalazom i mišljenjem vještaka na čelu sa prof. dr. Abdulahom Kučukalićem.

Nožem izmasakrirao majku, brata i snahu

Niče je zločin počinio 30. oktobra 2015. godine u selu Suhače u večernjim satima, nakon povratka iz zatvora, gdje je bio u jednomjesečnom pritvoru zbog porodičnog nasilja. Nakon što je došao kući, sa čak 35 uboda kuhinjskim nožem usmrtio je majku Lucu (66), gluhonijemog brata Matka (46) usmrtio je sa osam uboda, a njegovu, također gluhonijemu suprugu Sandru (44) izbo je šest puta i zatim pobjegao. Anto se tek tri dana poslije bijega predao policiji u selu Komorani u blizini Livna. Navodi Avaz.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok