Međustranački sastanak „bivših“ koalicijskih partnera HDZ BiH , SNSD-a i SDA u svezi pripreme sjednice Skupštine Hercegbosanske županije za rekonstrukciju  Vlade HBŽ  održanom u petak u Livnu nije dalo nikakve konkretne dogovore te će svoj nastavak imati u danima  nakon nastavka 2. izvanredne sjednice ŽO HDZ BiH HBŽ koja je zakazana u utorak u 16 sati.

Kako je kazao izvor iz vrha HDZ BiH, na tom međustranačkom sastanku govorilo se o načinu kako i na koji način osigurat 17 ruku zastupnika za rekonstrukciju Vlade HBŽ s tim da je  najača stranka u Skupštini Hercegbosanske županije uvjeravala svoje dojučerašnje partnere da imaju potpise 14 zastupnika od kojih su iznijeli podatak da je HDZ BiH osigurao deset iz svojih redova, dva iz NSRzB te po jedan iz SDP i  Pravaško seljačkog saveza - HSP BiH-HSS Stjepan Radić .

Međutim , kako je HDZ BiH podijeljen unutar sebe po pitanju rekonstrukcije , opcija bliska sadašnjem premijeru Drašku Daliću tvrde da su potpisi skupljeni od strane  njihovih zastupnika bez sadržaja i forme na način da su pred njih stavili papir gdje je pisalo da li su za rekonstrukciju Vlade gdje se ne zna što se u Vladi mijenja.

Također ističu da je njihov prijedlog da ne bježe od rekonstrukcije ali cijele Vlade a ne samo premijera sa klauzulom da se isti više ne pojavljuju kao budući kandidati kako za premijera tako i za ministre, prvenstveno govoreći o HDZ –ovim kadrovima.

To bi mogao i podržati ŽO HDZ BiH HBŽ ali ,kako dalje navode , to postaje veliki problem za pojedine ministre koji se neće ni po koju cijenu odreći svojih privilegija i fotelja tako da bi to postao spin  za stranački inženjering u podržavanju rekonstrukcije gdje bi se u konačnici u prijedlogu pred zastupnike samo mjenjao premijer i ministri iz reda srpskog naroda.

Da se sa potpisima manevrira u pregovorima , potvrđiva izjava SDP- ovog zastupnika u Skupštini HBŽ Joze Sliške koji kaže da nikom nije potpisao nikakvu rekonstrukciju Vlade i da to ne može nitko bez njega i odluke njihovog županijskog odbora.

Po njegovim riječima , razgovaralo se na toj temi prije dvadesteak dana  sa predstavnicima stranaka koji čine Skupštinu , kaže Sliško, ali je isto tako dogovoreno da u pregovorima i budućim stranačkim pregovorima on skupa sa dvojicom zastupnika iz NSRzB i Slavišom Mihajlović ide u paketu .

On ističe da nema nikakve informacije od svoga „kluba“ da li se što dogovorilo a isto tako i njegova stranka gleda svoje računice u preslagivanju Županijske vlade  , da li se to radilo o određenom ministarstvu ili nečem drugom, pa bi po tom pitanju, kako navodi , trebalo unaprijed  dogovoriti a tek se onda nakon toga može razgovarati o potpisu. 

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok