Ministarstvo poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstava, održalo je radni sastanak  s predstavnicima proizvođača/prerađivača mlijeka i proizvođačima ovčjeg mlijeka.

Na sastanku se razgovaralo o stanju u ovčarskoj proizvodnji s posebnim osvrtom na proizvodnju ovčjeg mlijeka i mogućnostima povećanja proizvodnje ovčjeg mlijeka, kao neizostavne sirovine za proizvodnju livanjskog sira. Predstavnici mljekara su iskazali interes za otkup ovčjeg mlijeka i ponudili su otkupnu cijenu od 1,20 KM/ litri.

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstava, u 2017.godini, planira kroz Program poticaja u poljoprivredi, poticati ovčje mlijeko u iznosu 1,00 KM/litri. Kada se ovim iznosima pridoda i iznos poticaja u visina od 0,30 KM/litri, prema Odluci o usvajanju Programa utroška sredstava za poticaje iz Federalnog Proračuna, cijena  proizvedene litre ovčjeg mlijeka sa poticajnim sredstvima, iznosila bi 2,50 KM/litri.

Proizvođači ovčjeg mlijeka, iskazali su interes za ovaj prijedlog i zahvalili se resornom ministru, na iskazanoj podršci za ovu proizvodnju.

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, sačinilo je Upitnik za proizvođače ovčjeg mlijeka, koji su zainteresirani za mužnju ovaca i za predaju proizvedenog mlijeka registriranim prerađivačima mlijeka.

Upitnik možete preuzeti u prostorijama Ministarstva ili OVDJE.

Popunjen i potpisan obrazac Upitnika predati u Ministarstvo PVŠ ( soba br. 33 ).

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok