Danas je u zgradi Vlade s početkom u 11 sati Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije organiziralo sastanak Radne grupe za pomoć žrtvama nasilja u obitelji u Hercegbosanskoj županiji.

Pored predstavnika resornog ministarstva i predstavnika misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, sastanku su nazočili članovi ove Radne grupe, kao i članovi Mobilnog tima kojega je ministarstvo zajedno s misijom OSCE-a osnovalo u rujnu protekle godine.

Razgovaralo se o problemima s kojima se Mobilni tim susreće tijekom izlazaka njihovih članova na teren, prijedlozima i načinima kojim bi se ti problemi otklonili, kako bi Mobilni tim bio što  efikasniji i ekspeditivniji u svome radu.

Shodno tome, nastojalo se iznaći kvalitetan način da bi se žrtvama nasilja u obitelji osiguralo dugoročno pružanje pomoći, za što su potrebna dodatna financijska sredstva i osiguravanje smještaja žrtava u sigurne kuće, koja u našoj županiji nažalost još uvijek ne postoje.

Bilo je govora i o implementaciji izmijenjenog Zakona o zaštiti od nasilju u obitelji u Hercegbosanskoj županiji, kao i o najčešćim zaštitnim mjerama koji se izriču pozivajući se na taj Zakon. Prema informacijama sve više izrečenih zaštitnih mjera odnosi se na psihosocijalne tretmane koji su do sada dali dosta pozitivnih efekata na počinitelje ovih kaznenih djela.

Dogovoreno je da će se raditi na poboljšanju koordinacije Tima na lokalnim razinama, kao i održavanje novog sastanka na istu temu u lipnju ove godine.

Priopćeno je iz Vlade HBŽ.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok