Bonitetska kuća Bisnode BH, u suradnji s općinom Tomislavgrad, gospodarstvenicima okupljenim u Udrugu poslodavaca i gospodarstvenika ove općine, predstavila je stanje gospodarstva u Tomislavgradu.

Ovo je još jedan u nizu susret u okviru kampanje kreiranja pozitivnog poslovnog okruženja u BiH čiji je cilj povezivanje javnog sektora i gospodarstva. A praksa pokazuje da tvrtke koje koriste podatke i analitička rješenja rastu brže, sigurnije i postižu veću razinu profitabilnosti, a cilj analitičke kuće Bisnode je podržati bh. gospodarstvo upravo ovakvim informacijama.

Ovo je bila i prilika da gospodarstvenici steknu sliku o svom uspjehu, doprinosu, razvoju svog kraja te razviju svijest o značaju vladanja informacijama i tehnologijama koje omogućavaju donošenje dobrih poslovnih odluka, što je i Bisnodeova osnovna zadaća. Bisnode je prezentirao podatke koji se odnose na 221 tvrtku u Tomislavgradu. Ove kompanije imaju 1585 zaposlenih, generiraju 197,557.795 konvertibilnih maraka ukupnih prihoda, 8,673.213 konvertibilnih maraka netto dobiti, ostvaruju 36,955.084 maraka izvoza te pokazuju rast kapitala, prihoda i zaposlenih u zadnje tri godine.

Pregled financijskog poslovanja općine u zadnje tri godine pokazuje rast kapitala, ukupnog prihoda i pad dugoročnih obveza. Zanimljiv podatak je i da su navedene tvrtke tijekom 2016. godine povećale broj zaposlenih za 126, što čini povećanje od 8,6 posto. Pregled poslovanja po granama djelatnosti pokazuje da je najviše prihoda i dobiti generirano u trgovini na veliko i malo, gdje je i najviše kompanija, što je trend i u cijeloj BiH, a 19,5 posto prihoda gospodarstva općine dolazi od izvoza robe i usluga na ino tržište, što je iznad prosjeka i županije i Federacije BiH.

Bisnode dinamična ocjena poduzeća u Tomislavgradu pokazuje prosječno dobru likvidnost. Poduzeća općine Tomislavgrad u odnosu na HBŽ kreiraju: 29,7 posto radnih mjesta u HBŽ-u, 39,6 posto prihoda HBŽ-a, 40,9 posto ukupne dobiti županije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok