Predsjedavajući austrijske organizacije KulturKontakt i predstavnik Ministarstva obrazovanja Republike Austrije Hanspeter Huber posjetio je u četvrtak Srednju strukovnu školu Silvija Strahimira Kranjčevića u Livnu.

Ravnatelj Škole Saša Grabovac podsjetio je kako ta srednjoškolska ustanova već niz godina ima uspješnu suradnju s KulturKontaktom u okviru koje se provodi koncept vježbovne tvrtke kroz koji učenici uče što je potrebno za pokretanje biznisa.

Tvrtke osnovane u školama rade sve što i tvrtke u stvarnom poslovnom svijetu, osim što posluju fiktivnom robom i fiktivnim financijama, pojasnio je Grabovac.

Huber je kazao kako mu je jako drago što se u Bosni i Hercegovini počinje prepoznavati važnost strukovnog obrazovanja.

- Strukovno obrazovanje potrebno je dalje razvijati i ulagati u njega. Za učenike je jako važna stručna prakse koju dobivaju tijekom svog školovanja i jako sam zadovoljan viđenim u ovoj školi, koja je jedna od škola u BiH koja je učinila najviše na tom planu - dodao je Huber.

Županijski ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa Petar Galić podsjetio je kako je izaslanstvo Hercegbosanske županije ranije posjetilo Austriju, gdje se upoznalo s tamošnjim sustavom strukovnog obrazovanja.

- Danas mi imamo prigodu ugostiti austrijske kolege i upoznati ih s onim što smo mi uradili na planu strukovnog obrazovanja. Uvjereni sam da imamo što pokazati s obzirom na povećani trend upisa djece u strukovne škole unazad nekoliko godina - kazao je ministar Galić.

Nakon obilaska i prezentacije Srednje strukovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića, održan je okrugli stol na temu "Suradnja između škole i privrede" na kojemu su sudjelovali gosti iz Austrije, ministri u Vladi Hercegbosanske županije, livanjski načelnik te predstavnici škola i livanjskih gospodarstvenika.

Inače, KulturKontakt Austria, u suradnji s Ministarstvom civilnih poslova BiH, ministarstvima prosvjete oba entiteta i svih županija u BiH te predstavnicima škola i vrtića, uključen je u provedbe niza obrazovnih projekata u našoj zemlji. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok