„Kulturna ruta bećarca i gange“ naziv je europskog prekograničnog projekta koji je počeo u Pleternici, a uz taj grad, koji je vodeći partner projekta, u njega su uključeni Turistička zajednica grada i Poduzetnički inkubator Pleternica, zatim općina Tomislavgrad i tamošnji Kulturno-informativni centar (Bosna i Hercegovina), Zavod za zapošljavanje i Obrtnička komora iz Požege.

-Projekt kroz 28 mjeseci obuhvaća mnoge infrastrukturne zahvate kao što su uređenje središnjeg Trga bećarca uz Orljavu u Pleternici sa šetnicom bećarca, te druge aktivnosti radi jačanja poduzetništva, turizma i zapošljavanja, zatim uređenje Muzeja bećarca, a u Tomislavgradu  uređenje Trga gange uz Kulturno-informativni centar, Muzej gange i Put hajdučke družine, u oba grada otvorit će se uredi za turizam – kazala je pleternička gradonačelnica Antonija Jozić i dodala da se mogu uključivati kulturno-umjetnička društva, udruge i drugi subjekti iz dva kraja susjednih država kako bi se kulturna i prirodna baština oplemenile za turističku namjenu, te povezali  i pokrenuli razvoj tih krajeva. Kroz projekt se očekuje dolazak turista na ova područja što će omogućiti zamah poduzetništva, plasman proizvoda OPG-a itd. Piše Požega.eu.

Cijeli projekt težak je 17,3 milijuna kuna od čega će Europska unija financirati 85 posto iznosa, no postoji mogućnost da se ostatak financira iz ministarstava tako da lokalna samouprava sudjeluje sa malim novcem.

-Ponosni smo na ovo partnerstvo i prijateljstvo sa Pleternicom, a ova nematerijalna baština uvijek je povezivala ljude- kazala je pozdravljajući sudionike prve konferencije projekta Danijela Papić, ravnateljica Kulturno-informativnog centra Tomislavgrad. Tu je bio i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

-Bećarac i ganga su tradicija i kultura Hrvata koji žive u dvije domovine, to nas može spajati, a ovaj je projekt dio je jednog velikog pod nazivom „Svijet graševine“ vrijednog sedam milijuna eura s ciljem povezivanja gradova Kutjevo, Pleternica i Pakrac – naglasio je Alojz Tomašević dodavši da će za te potrebe grad Kutjevo pripremiti 10 tisuća četvornih metara zemljišta na kojemu će se izgraditi objekt „Kuća graševine“ veličine dvije tisuće kvadrata.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok