Dana 10. lipnja 2017. godine održana je velika potražna vježba GSS HBŽ u Livnu na lokalitetu sela Golubić, uz rijeku Sturbu i na brdu Tribanj.

Sama akcija je počela dojavom operativnom centru civilne zaštite Hercegbosanske županije o dvije nestale osobe uz pomoć kojega je vježba koordinirana i uvježbane su i primijenjene sve procedure  samog aktiviranja i djelovanja GSS HBŽ.

Na vježbi je sudjelovao 31 spašavatelj GSS HBŽ te su primijenjene sve moderne tehnike potrage prema teoriji potrage uz primjenu digitalne kartografije, rad sa GPS uređajima, bespilotna letjelica-dron i tri potražna tima sa psima GSS HBŽ i HGSS Mostar.

Potražni timovi su podijeljeni po zonama potrage. Vježba je trajala tri sata. Uvježbavane su razne taktike pretrage područja s korištenjem radio veze, snimanja traga u GPS uređaje, a nakon vježbe je odrađen i trening potražnih timova s psima Saveza gorskih službi spašavanja u BIH (GSSuBiH).

Voditelj stanice GSS HBŽ Marino Vidović je ocijenio vježbu kao veoma usmpješnom i kompletnom, te je pokazana velika spremnost i uvježbanost za potencijalne potražne akcije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok