Osamdesettrogodišnji Izet Mačkić iz Livna, koji je preksinoć na planinskom prevoju Korićine između Livna i Glamoča, slučajno upucao i usmrtio svog 57-godišnjeg prijatelja Izeta Mršu, još se nalazi na liječenju u županijskoj bolnici u Livnu, gdje ga osiguravaju pripadnici MUP-a HBŽ.

Mačkić je u bolnicu smješten nakon hapšenja u subotu navečer, jer mu se zdravstveno stanje, koje je i odranije bilo narušeno, naglo pogoršalo zbog svega što se dogodilo. Piše Faktor.ba.

Kako Faktor saznaje, nakon obavljenog uviđaja, kao i rekonstrukcije cijelog događaja, Tužilaštvo HBŽ će ga teretiti za krivično djelo prouzročenja smrti iz nehata. Za to krivično djelo može mu biti izrečena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Kobna povreda vrata

U međuvremenu je, po naredbi županijske tužiteljice Snježane Kukrić, obavljena obdukcija tijela stradalog Mrše, koje je nakon toga predato obitelji. Njemu će danas biti klanjana dženaza na mjesnom mezarju u Velikim Kablićima kod Livna. Obdukcijom je utvrđeno da je nastradao usljed ustrelne rane većeg zrna sačme, koje ga je pogodilo u vrat i zaustavilo se u kičmi.

Izetov sin Elid Mačkić (55), koji je također ranjen u ovom incidentu, nakon zbrinjavanja je pušten na kućno liječenje. Njemu su konstatirane lakše povrede od zrna sačme na vratu.

Nesreća dogodila se u subotu oko 21 sat, nakon što je Izet Mačkić ostao sam na čeki, dok su se njegovi sin i prijatelj udaljili. Prilikom povratka na čeku, Izet je, misleći od njih da je divljač, zapucao, te obojicu muškaraca pogodio u vrat. Nedugo nakon toga, Mrša je podlegao, a policija je o slučaju obaviještena iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć DZ Livno. Policajci su dolaskom u Dom zdravlja zatekla povrijeđenog Elida, koji im je ispričao šta se dogodilo, dok je Mrša već bio podlegao.

Izet Mačkić, iako već u poodmaklim godinama, kako saznajemo, važi za iskusnog lovca. Lovom se bavio više od 50 godina i posjedovao je dozvolu za oružje.

Starac sa oružjem

Nakon ovog događaja pokrenute su brojne diskusije o tome zašto je osoba od 83 godine uopće imala oružje u rukama, s obzirom na poodmaklu životnu dob. Međutim, Zakon o oružju i streljivu Livanjskog kantona ne predviđa gornju starosnu granicu do kada nekom može biti izdata dozvola za nabavljanje oružja.

Naime, prema ovom Zakonu, nadležno tijelo, odnosno MUP izdaje odobrenje za nabavljanje oružja kategorije B ukoliko osoba ispunjava opće i posebne uvjete. Opći uvjeti za izdavanje odobrenja za nabavljanje oružja su da je osoba navršila 21 godinu života, da ima opravdan razlog za nabavljanje oružja, da nije pravomoćno osuđivana niti je protiv nje potvrđena optužnica.

Također, osoba u posljednje dvije godine ne smije imati evidentiranih prekršaja protiv javnog reda i mira sa obilježjem nasilja, te da ne postoje druge okolnosti koje ukazuju da bi oružje moglo biti zloupotrijebljeno.

Osim općih, moraju biti ispunjeni i posebni uvjeti, a to su da je na zdravstvenom pregledu utvrđeno da je osoba zdravstveno sposobna za držanje i nošenje oružja, da raspolaže tehničkim znanjem i vještinom za pravilno rukovanje oružjem i da poznaje propise koji se odnose na držanje i nošenje oružja, te da ima uvjete za njegovo sigurno čuvanje i smještaj.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok