Deset zastupnika HDZ-a BiH u Skupštini HBŽ podnijelo je zahtjev za smjenu vlastitog premijera Draška Dalića.

Kao razlog za smjenu naveli su da je "premijer izgubio njihovo povjerenje", a razlog je – nije želio ispunjavati želje vrha stranke, prije svih zemljakinje Borjane Krišto, zamjenice predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića. Piše Faktor.

Dalić je otvoreno naveo da su potezi njegovih, uskoro bivših kolega, "silovanje zdravog razuma" te da "anarhisti, tirane i ulizice vode tu stranku u propast" i da se pri tome "vode nepotizmom kršeći sve procedure".

Ucjene, laž, ulizivanje "velikom vođi"

- Stranka je postala interesna skupina bahatih pojedinaca i njihovih obitelji - konstatirao je Dalić u otvorenom pismu upućenom stranci i njenim članovima naglasivši da se sve radi "po diktatu velikog vođe". Iako nije želio pojasniti o kome se radi, svi smatraju da se radi o više "velikih vođa" na čelu sa Livanjkom Borjanom Krišto, državnoj zastupnici i desnoj ruci šefa HDZ-a BiH Dragana Čovića.

Pri tome je premijer Dalić naveo niz odluka koje su donesene uprkos njegovom protivljenju. Naglasio je da se "funkcioniranje pojedinaca unutar HDZ-a BiH odvija temeljem ucjena, uvjetovanja, obećavanja, laganja i neprincipijelnosti".

- HDZ-ovi ministri su u upravna vijeća zdravstvenih ustanova i Zavoda za zapošljavanje predložili svoje supruge te po starom dobrom običaju rodbinu i poslušnike mimo odluka tijela stranke. Neki ljudi predloženi su u upravna vijeća bez obzira na to što su članovi upravnih vijeća u firmama s većinskim državnim kapitalom, što je izravno kršenje zakona – naglasio je Dalić.

Podsjetio je i da su provedeni izbori za OO Mladeži HDZ-a BiH Livno "gdje je odlukom velikog vođe odlučeno koji predsjednik mladeži (Mirko Krivić, op. a.) mora biti izabran, a za takvu odluku znalo se 15 dana prije izbora, da ne kažem da je po diktatu velikog vođe izabran i sam OO Mladeži HDZ-a BiH Livno".

- Čak je i izbor ložača centralnog grijanja s iskustvom u školi u Priluci toliko netransparentan da ukazuje na vraćanje dugova nekome – zaključio je Dalić. Kažimo i da je rezultat svih tih pritisaka i to da je ugledni ljekar Nediljko Rimac, koji se u ratu vratio iz inozemstva da liječi tamošnji narod, nedavno dao otkaz u Livanjskoj bolnici i sprema se napustiti BiH. Rimac je skupštinski zastupnik HDZ-a 1990, a sad je najavio da će, zbog neviđenih političkih pritisaka na njega, vjerovatno napustiti rodni kraj i sreću potražiti sa zemljacima u Hrvatskoj ili Njemačkoj.

Trgovanje srpskim glasovima

Jozo Ćosić, zastupnik HDZ-a 1990 u Skupštini Livanjskog kantona, naglasio je u izjavi za Faktor da se radi o čistom unutarstranačkom obračunu pri čemu će najviše stradati građani tog kantona koji sve više bježe prema Zapadu.

- Vidite, smjenu je zatražilo deset zastupnika HDZ-a BiH među kojima su i dva zastupnika izabrana na listi HDZ-a 1990, Mirko i Božo Pavić, koji su se već na konstituirajućoj sjednici prodali HDZ-u BiH – kazao je Ćosić za Faktor i napomenuo da je prvo došlo do smjena u upravnim odborima javnih preduzeća i ustanova, potom u Šumskom gospodarskom društvu Hercegbosanske šume gdje je "zbrisan" direktor Draško Brnić i za novog imenovan lokalni šef HDZ-a BiH i bivši premijer iz reda HDZ-a BiH Branko Ivković.

- Sad je došao na red i Draško Dalić koji je čovjek sa stavom i koji ih nije želio slijepo slušati Borjanu Krišto – tvrdi Ćosić koji je naglasio da HDZ BiH u ovom trenutku nema 17 ruku za smjenu tamošnje vlade i imenovanje nove.

- Kupit će ih. U to sam siguran. To rade pred svaku sjednicu Skupštine – tvrdi Ćosić u izjavi za Faktor i napominje da je ključ u – Srbima. SNSD kao "strateški partner" HDZ-a BiH raspao se na dva dijela.

Siniša Mihajlović, delegat u Domu naroda FBiH, je vodio SNSD, a onda je prešao u Srpsku naprednu stranku zajedno s ministrima Aleksandrom Štrpcem i Mirjanom Stojsavljević-Petraković, načelnikom Bosanskog Grahova Duškom Radunom, predsjednikom Općinskog vijeća Bosansko Grahovo, kompletnim klubom vijećnika SNSD-a u Bosanskom Grahovu, predsjednikom Općinskog vijeća Drvar i nekoliko vijećnika.

Zastupnik u kantonalnoj skupštini Drago Puzigaća ostao je vjeran SNSD-u, a tu je i "nezavisni" zastupnik Mile Marčeta. Ćosić tvrdi da postoje samo dvije mogućnosti. Jedna je smjena "Mihajlovićevih" ministara iz reda srpskog naroda, a druga da Mihajlovićevi ministri ostanu, a on da glasa za smjenu Dalića.

- Tri zastupnika Srba su na jednoj strani, dvojica na drugoj pa "ko da više". Vjerujem da će HDZ BiH kupiti i sve ove iz manjih stranaka – tvrdi Ćosić. Osim nepotizma kod zapošljavanja ključno je i ko će vladati u visokoprofitabilnom ŠGP Hercegbosanske šume koje je "u plusu" 11 miliona maraka i gdje je kompletna uprava s direktorom nakon toga smijenjena nakon što je komplet Skupština prije toga podržala izvještaj o poslovanju i pohvalila ih zbog toga.

Prodaja ŠGD Hercegbosanske šume

- Znam da su nakon toga krenula uhljebljivanja. Samo u posljednji mjesec su zaposlili 40-ak ljudi. Kad su smjenjivali direktora Brnića, premijer Dalić je bio uz njega. To je najveći Dalićev grijeh. Ne znam o čemu bi se drugo moglo raditi osim o izvlačenju miliona maraka novca iz tog našeg jedinog profitabilnog javnog preduzeća – naglasio je Ćosić za Faktor.

Da stvar bude gora već duže vrijeme se priča o prodaju "Šuma" ili davanju koncesije na 30 godina pa se spominjao jedan njemačko-austrijski konzorcij.

HDZ BiH je i službeno predložio Ivana Jozića za novog premijera ističući da je riječ o "diplomiranom pravniku". Jozić je pravnički zanat, slično kao i pravnica Borjana Krišto, ispekao u livanjskom komunalnom preduzeću i uopće iza sebe nema nikakvu političku karijeru. Istom odlukom je potvrdio i dva ministra iz prijašnjeg saziva Vlade, ministra unutrašnjih poslova Darinka Mihaljevića i ministra poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva Ivicu Brešića.

HDZ, SNSD, SNS bez komentara, SDA oprezna

Skupština Livanjskog kantona, kad će se znati sudbina Vlade najavljena je za ovu sedmicu, ali je teško vjerovati da će se održati. Nijedan od zastupnika HDZ-a BiH, SNSD-a i SNS-a do tad ne želi komentirati vjerovatno preslagivanje vlasti u jednom od najsiromašnijih kantona u Federaciji.

Jasenko Tufekčić, zastupnik SDA u kantonalnoj skupštini, kazao je kratko za Faktor da tek slijede međustranački razgovori sa HDZ-om BiH, a onda kolegij pa tek onda zakazivanje sjednice Skupštine Livanjskog kantona.

- SDA je ovdje veoma oprezna, posebno jer nismo sigurni da postoji drugih 14-15 ruku. Tek nakon međustranačkih razgovora koje ćemo imati u utorak (danas, 13. maja, op. a.) , reći ćemo i naš stav. Nikakvih uvjeta nemamo - tvrdi Tufekčić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok