Udruga za upoznavanje i očuvanje flore i faune zavičajnog kraja “FLIFA Šujica” za nepunu godinu svog postojanja napravila je puno toga na edukaciji mladih, napravila je idejni projekt botaničkog vrta, a u svoje malo mjesto dovela i eminentne sveučilišne profesore.

Tako se zahvaljujući Šujičanima koji su osnovali Udrugu “FLIFA Šujica”, u jednom danu moglo puno naučiti o gljivama, ljekovitom i aromatičnom bilju, njegovoj doradi i preradi. Piše Večernji list BiH.

Predsjednik “FLIFA”, Stjepan Šimić u izjavi za nas je, ne bez ponosa, kazao i ovo: “Evo danas je Šujica sveučilišno selo s pet vrhunskih profesora sa zagrebačkog, mostarskog i splitskog fakulteta, organizirali smo prvo predavanje. I tako će biti redovito, jedno pred sv. Antu, a drugo u kolovozu.” A sve s ciljem podizanja praga znanja i svijesti o očuvanju bogate flore i faune ovoga kraja. Počasni član “FLIFA”, Boro Mioč, prodekan Agronomskog fakulteta Sveučilišta Zagreb kazao je kako je to najmanje što može učiniti za svoj kraj te dodao: “Nama je problem što mi ne znamo što imamo i zadaća ovog današnjeg dana, zadaća ovih danas eksperata je pokušati približiti Šujicu Šujičanima, reći im što imaju, što trebaju paziti, što trebaju čuvati i ostaviti u nasljeđe. I bez obzira na ove trendove iseljavanja, opet će u Šujici biti Šujičana.“ Nikola Stojkić, predavač s Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru kazao je kako je ovo područje specifično: “Vi ste, što zbog blizine primorskog, što zbog blizine planinskog kraja, ‘pokupili’ i jedno i drugo, sve što valja od svega, i jako, jako široko područje ljekovitog i aromatičnog bilja, s tim što ima i dosta endemskih vrsta.” A to bilje i površinski sloj tla neodgovorni pojedinci i stočari posljednjih godina nemilice uništavaju i osiromašuju paljenjem korova i stare trave, pogrešno misleći da će dobili bolje pašnjake. Šaroliku publiku, od domaćica, radnika, učenika i njihovih nastavnika, sve do gospodarstvenika i političara, spojio je isti interes, ljubav prema zavičaju i želja da se nauči nešto novo.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije županija